9 embert kellett kitelepíteni karácsony utolsó napján a belvíz miatt

Vágólapra másolva!
Több mint 200 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Magyarországon. A folyók fővédvonalain összesen kétezer kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség. Készenlétben állnak a vízügy jégtörő hajói, karácsony utolsó napján kilenc embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt.
Vágólapra másolva!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfői tájékoztatása szerint 13 megyében, 206 településen van ár- és belvízi védekezés. 3365 négyzetkilométernyi terület van víz alatt, 227 négyzetkilométerrel több, mint egy nappal korábban. Az elöntött területekből 1831 négyzetkilométer vetés-szántó. A védekezésben 1725 ember 355 szivattyúval és 28 munkagéppel vesz részt. December 26-án kilenccel emelkedett a kitelepítettek száma, eddig összesen 88 embernek kellett a belvíz miatt elhagynia az otthonát. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nincs.

A folyókon 2067 kilométernyi hosszon van árvízvédelmi készültség, 360 kilométerrel hosszabb szakaszon, mint egy nappal korábban. Elsőfokú készültség több mint ezer kilométeren van, a Tiszán Mártélytól a déli országhatárig, Vass-felsőberecki és a Tiszatarján-rakamazi szakasz között, a Berettyón, a Bodrog, a Hortobágy-Berettyó, a Kraszna, a Sajó, a Tarna, a Sebes-Körös, a Takta, a Túr és a Zagyva szakaszain, valamint mellékfolyásain.

Tovább emelkedett a Körösök vízszintje. Elsőfokúra emelték a riasztást a Kettős-Körösön Békésnél, másodfokúra pedig a Sebes-Körösön Körösladánynál, a Hármas-Körösön Gyomaendrődnél és a Hortobágy-Berettyón Árvízkapunál. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napig a Körösök vízrendszerében területi átlagban 2,1 milliméter csapadék várható. A szivattyútelepek egy nap alatt 12 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. December elseje óta pedig már 166 millió köbméter vizet szivattyúztak el.

Készenlétben állnak a jégtörő hajók Észak-Magyarországon

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtószóvivője szerint a korábbi évekhez hasonlóan az idén is várhatóak jeges árhullámok, ezért készenlétbe helyezte a jégtörő hajókat. A hét hajó közül három a tokaji kikötőben, kettő a tiszalöki vízlépcső "felvizén" és szintén két jégtörő Tiszadobon áll készültségben. A hajók március elejéig állomásoznak bevetésre készen. A Tiszán még nem indult meg a jégképződés, a jelenlegi és a következő időszak hideg időjárása miatt számolni kell ennek lehetőségével.

A Tiszán utoljára 2008. január közepén vetették be Tiszadob és Tokaj között a jégtörő hajókat, a hajóflotta legnagyobb jégvédekezésére az elmúlt évtizedben 2003 elején, a rendkívüli tiszai jeges árvíz alkalmával került sor, akkor a tiszalöki vízlépcső egy hónapig volt a jég fogságában.

Megdőlt az idei belvízrekord Pest megyében

Az idén még nem volt ilyen magas a belvízzel elöntött területek nagysága Pest megyében. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén jelenleg 65,2 négyzetkilométert borít belvíz - közölte az igazgatóság szóvivője. A régiót jelenleg 10 centiméteres hó borítja, ezért folyamatosan szivattyúznak, hogy megvédjék a Ráckeve környéki településeket.