Csökkentik az alkalmassági időt a cukorbeteg autósoknál

2010.12.29. 17:18

Az általános szabályoktól eltérően legfeljebb 5 évre kaphatnak egészségügyi alkalmassági igazolást a cukorbeteg járművezetők, az alacsony vércukorszintűeknek pedig 3 évenként kell alkalmassági vizsgára menniük jövő januártól.

Januártól legfeljebb 5 évre kaphatnak alkalmassági igazolást a cukorbeteg autósok, az alacsony vércukorszintűeknek pedig 3 évenként kell alkalmassági vizsgára menniük.

A közúti járművezetők egészségügyi alkalmasságát megállapító miniszteri rendelet 1992-ben született, ezt módosította most a nemzeti erőforrás miniszter.

A járművezetők két egészségügyi kategóriába sorolása változatlan maradt, így a 2. alkalmassági csoportba tartoznak a hivatásos járművezetők, míg mindenki más az 1. csoport részese. Ez utóbbiban 40 év alatt 10 évente, 40 és 60 év között 5 évente, 70 éves korig 3 évente, utána pedig 2 évente kell időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni. A hivatásos járművezetőknél a kötelező vizsgálat intervalluma 45 éves korig 5, 45 és 60 év között 3, afelett pedig 2 év.

Ez a szabály egészült ki most azzal - mindkét csoportra -, hogy a tablettás vagy inzulinos kezelésben részesülő cukorbeteg legfeljebb 5 évre kaphat egészségügyi alkalmassági igazolást, míg az alacsony vércukorszint - hipoglikémia - miatt gyógyszeres kezelés alatt állónál ez az idő csak legfeljebb 3 év lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK