Szmogriadó Miskolcon, tájékoztatási fokozat Budapesten

Vágólapra másolva!
Nőtt a légszennyezettség több nagyvárosban, Budapesten a főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el, és önkorlátozást kért az autósoktól, Miskolcon már a riasztási fokozatot is elérte a levegő szálló por koncentrációja.
Vágólapra másolva!

Nőtt a szálló por koncentrációja, Budapesten Tarlós István főpolgármester hajnalban ismét elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, erre legutóbb december 21-én volt példa, a korlátozásokat 3 nappal később szüntették meg. A főváros vezetése azt kéri az autósoktól, hogy a rosszabb környezetvédelmi besorolással rendelkező járműveket ne használják, ez a piros és fekete plakettű kocsikat érinti, és a fővárosiak lehetőleg válasszák a tömegközlekedést.

Budapesten a szálló por koncentrációja négy mérőállomáson haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket: a Teleki téren, a Honvéd-telepen, Budatétényen és a Kőrakásparknál. A környezetvédelmi hatóság szerint a szálló por 75 százalékát a gépjárműforgalom okozza, az ipari és a fűtési szennyezés mintegy 10-10 százalékot tesz ki.

Miskolcon is rossz a levegő

Miskolcon péntek reggel a szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el. A városban a Búza téren és a Lavotta utcán üzemelő mérőállomásokon van küszöbérték felett a szálló por koncentrációja. Miskolc polgármestere azt kéri a helyiektől, hogy lehetőleg ne használják autóikat, válasszák a tömegközlekedést és mérsékeljék a szén- és fa-, illetve olajtüzelésű kályhák használatát. A borsodi megyeszékhelyen idén már december 16-a és 26-a között is el kellett rendelni a szmogriadót.