Orbán Viktor: Mindenki erős Európát szeretne

Vágólapra másolva!
Minden tagállam erős Európát szeretne - mondta Orbán Viktor kormányfő az Európai Unió Tanácsának honlapján megjelent interjúban. Ezért a következő fél évben a soros magyar elnökség mindent meg fog tenni azért, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon - tette hozzá Orbán Viktor.   
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő interjút adott az Európai Unió Tanácsa honlapjának abból az alkalomból, hogy január elsejétől Magyarország tölti be az EU soros elnöki posztját. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy a tagországok vezetőivel folytatott tárgyalásokon kiderült, hogy mindenki erős Európát szeretne, mert ez a nemzetek számára támaszt és erőforrást jelent. Ennek szellemében minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a közösség és az Európa 2020 stratégia sikere érdekében - tette hozzá Orbán Viktor.

Két konkrét kérdésre hívta fel a figyelmet a magyar kormányfő: egyrészt esedékes egy közös, átfogó európai romastratégia megalkotása a magyar elnökség alatt, másrészt pedig a nyugat-balkáni országok számára a térség stabilitása érdekében biztosítani kell az európai perspektívát.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az emberek Európa és saját jövőjüket illetően elbizonytalanodtak. Jól érzékelik a veszélyeket, de a kiutat nem látják. Megoldásokat várnak elsősorban a gazdasági növekedés beindítására, új munkahelyek teremtésére és a régiek megtartására.

A politikus szerint a magyar elnökségnek különösen fontos, hogy az Unió ki tudjon lábalni az euró válságából, és mindent meg kell tenni a keleti energiafüggőség csökkentése érdekében. Az egyik legfontosabb külpolitikai célkitűzésének tekinti Orbán Viktor a keleti partnerség előmozdítását, ezért májusban még egy Keleti Partnerség csúcstalálkozót is rendez Budapesten. Stratégiai jelentőségű a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalások felgyorsítása és lezárása, és Szerbiának is nyitva kell hagyni az európai perspektívát.