The Times: Orbán a térség legkíméletlenebb irányítója

2011.01.01. 18:05

A magyar EU-elnöki időszak kezdetét kísérő hazai és külföldi bírálatokról közölt terjedelmes írást szombaton a londoni The Times, amely az Orbán Viktorról összeállított külön portréjában a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítójának nevezi a magyar miniszterelnököt. A szombati Die Presse szerint baljós előjelek veszik körül a magyar elnökség kezdetét.

A The Times elemzése szerint az elnöki tisztség magyar átvétele körüli vita "igen kínos" az Európai Uniónak, mivel sokan úgy érzik, hogy az egykori kommunista ország eltért a modern európai demokratikus elvektől és a véleménynyilvánítás szabadságától.

A konzervatív napilap szerint a Fidesz áprilisi földcsuszamlásszerű választási győzelme óta "szerte Európában megszólaltak a vészcsengők", mivel a kormány vagy felszámolta a független intézményeket, vagy átvette felettük az ellenőrzést. Azt írják, hogy a párt egy volt európai parlamenti képviselőt nevezett ki államfővé, egy korábbi parlamenti képviselőt állított az Állami Számvevőszék élére, megszüntette a Költségvetési Tanácsot, és korlátozta az Alkotmánybíróság jogkörét.

A leghangosabb riadót azonban a médiatörvény váltotta ki - jegyzi meg az Adam LeBor és Rory Watson által írt elemzés. A lap idézi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szóvivőjét, aki kijelentette, hogy a médiahatóság jogkörének ilyen mértékű koncentrációja "példátlan az európai demokráciákban, és káros hatással van sajtószabadságra" (a médiatörvényről bővebben itt olvashat).

A brit napilap név nélkül idéz egy európai diplomatát, aki szerint a magyar elnökség dilemma elé állítja az EU-t. "Ha Európa megfenyíti Magyarországot, és (figyelmét) erre az ügyre összpontosítja, azzal az elnökség gyengítését kockáztatja. Ha azonban nem így tesz, annak az lenne az üzenete, hogy minden következmény nélkül el lehet térni a demokratikus elvektől. Ez is nagyon kockázatos álláspont" - fejtegette a diplomata.

"Becsületes vidéki ember"

Az íráshoz fűzött külön Orbán-portré szerint a magyar kormányfő kedvenc pozíciójában van: "beásta magát, és jottányit sem hajlandó engedni". Azt írják, hogy Orbán Viktor az ország legnépszerűbb politikusa, hazai közönségnek játszik, becsületes vidéki embernek állítja be magát, aki imádja a focit, a kiadós magyar kosztot, templomba jár, és a családjának is szentel időt. Követői körében kultikus jellegű rajongást, ellenfelei között ugyanilyen erőteljes ellenszenvet kelt.

Orbán Viktor azonban a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítója, aki "személyes hűbérbirtokaként vezeti a Fideszt, és a párt bennfentesei arra panaszkodnak, hogy nem hajlandó odafigyelni a mérsékeltebb hangokra és a tapasztalt kormánytagokra - írja a The Times. Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a kormányfő tanácsadója a lapnak kijelentette: a baloldal nem tudja felvenni a versenyt Orbán Viktorral, akinek tekintélye van és képes mozgósítani az embereket. Erőteljes személyiség, és a baloldalon "nincs senki , akiről ez elmondható lenne" - tette hozzá az újságnak nyilatkozó képviselő.

Orbán Viktor traumáiról ír a Die Presse

Baljós előjelek veszik körül a magyar elnökség kezdetét - írja szombati számában a Die Presse című osztrák napilap. "A kormányt nem kisebb dologgal, mint a demokrácia és a jogállamiság kiüresítésével vádolják. A legutóbbi esemény a korlátozó, sokak szemében a vélemény- és a sajtószabadságot lábbal tipró médiatörvény elfogadása volt" - fogalmazott az osztrák lap budapesti tudósítója, Peter Bognar.

"Hogyan változhatott Orbán Viktor a magyarországi demokrácia egykori élharcosából olyan vezetővé, akit Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel hasonlítanak össze? Mi hajtja a kormányfőt, hogy alapjaiban ingatja meg a fiatal magyar demokráciát?" - teszi fel a kérdést a szerző.

A válasz abban rejtőzhet - vélekedik - , hogy Orbán a Kádár-rendszerben, a létező szocializmus magyar változatában nőtt fel, ahol "állambácsi" uralta az élet minden területét. Az államba vetett hit ma is jellemző a magyar társadalom széles rétegeire, és a populista miniszterelnök éppen ezt a gondolkodásmódot használja ki a lap szerint.

A "bősz tempó", amellyel Orbán és kormánya hozzálátott, "hogy minden politikai hatalmat magához ragadjon és elbánjon politikai ellenfeleivel", a cikk szerzője szerint a kormányfő két "traumájával" magyarázható. Az egyik az elveszített 2002-es parlamenti választás, amelyen favoritként indult, végül mégis veszített. A másik "megrázkódtatásnak" a 2006-os választások előtti televíziós vita elvesztését tartja Bognar, amely szerinte "katasztrofális" volt Orbán Viktor számára, és valószínűleg döntően hozzájárult az akkori választási vereséghez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK