A BBC is foglalkozik a Tilos Rádió elleni vizsgálattal

Vágólapra másolva!
Részletesen foglalkozik vasárnapi cikkében a BBC azzal, hogy a médiahatóság vizsgálatot indított a Tilos Rádió ellen egy rapszám lejátszása miatt. A cikk összefoglalja, hogy az új médiatörvény miatt milyen nemzetközi bírálatok érték az elmúlt hetekben a magyar kormányt.
Vágólapra másolva!

Vasárnap a BBC internetes kiadása is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálatot indított a Tilos Rádió ellen, mert olyan idősávban játszotta le Ice-T amerikai rapper egyik dalát, amikor azt 16 éven aluliak is hallhatták. A Médiahatóság szerint a dal károsan befolyásolhatta a fiatalok erkölcsi fejlődését.

A BBC az eset leírása után részletezi az új magyar médiatörvényt, és azt emeli ki belőle, hogy az újságíróknak meghatározott nemzetbiztonsági ügyekben fel kell fedniük forrásaikat. Ezt több jogvédő csoport kritizálta Németországban és Nagy-Britanniában is - írja a BBC. Idézik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselőjét, Dunja Mijatovicot, aki szerint a magyar médiatörvény veszélyezteti a sajtószabadságot.

Arra is kitér a cikk, Németország és Nagy-Britannia sürgette Magyarországot, hogy oszlassa el a médiatörvény körüli aggodalmakat. A brit külügyi szóvivő azt mondta, hogy a sajtó szabadsága egy szabad társadalom szíve. "Reméljük, hogy a magyar kormány hamarosan kielégítően megoldja ezt a problémát, és ez az ügy nem fogja veszélyeztetni a sikeres magyar EU-elnökséget" - nyilatkozta a szóvivő. A német külügyi államtitkár, Werner Hoyer pedig azt mondta, hogy az Európai Unióban az alapjogok tiszteletben tartását "minden kétséget kizáróan biztosítani kell".

A BBC cikkében arról is ír, hogy Orbán Viktor megvédte az új törvényt. A magyar miniszterelnök azt mondta, a törvénynek nincs olyan passzusa, amely valamelyik európai uniós tagállam médiaszabályozásában ne lenne benne. Ez egy európai törvény - mondta.

Végül a BBC internetes kiadása azt is kiemeli, hogy a médiahatóság a jelentős befolyással bíró médiaszolgáltatókat akár 200 millió forintos bírsággal is sújthatná, a műsorszolgáltatási jog felfüggesztése, vagyis a képernyő elsötétítése akár egy hétig is tarthatna.