Schiff András a Washington Postban bírálja a Magyarországot

Schiff András zongoraművész
Vágólapra másolva!
Schiff András, a világhírű magyar zongoraművész a Washington Post című amerikai napilapban közölt olvasói levelében azt írja: megkérdőjeleződött, hogy Magyarország készen áll-e az Európai Unió soros elnökségére. Schiff szerint nagyon aggasztó a magyarországi antiszemitizmus és az idegengyűlölet. A Washington Post korábban két publicisztikában is bírálta a jelenlegi magyar kormányt.
Vágólapra másolva!

Megkérdőjeleződött Magyarország EU-szerepe - ezzel a címmel közölte vasárnap Schiff András, a világhírű zongoraművész olvasói levelét a Washington Post című amerikai napilap. Schiff Firenzéből írt levelet, s ebben gratulál a lap december 26-i szerkesztői cikkéhez, amely a magyar médiatörvényt bírálta.

A Washington Post az elmúlt napokban két publicisztikában is foglalkozott Magyarországgal. Múlt vasárnap, december 26-án szerkesztőségi vezércikkében a tekintélyes amerikai lap a magyar kormányt populistának és hataloméhesnek nevezte, és azt írta, hogy az új magyar médiatörvény alapvető szabadságjogokat sért. Múlt kedden pedig a magyar kormány kétharmados többségének veszélyeiről és a sajtó ellen forralt bosszúról közölt publicisztikát.

Schiff levelében azt írja, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországa nem tagja az Európai Uniónak, viszont Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországa igen. Ez a csodálatos intézmény - írja Schiff - nemcsak üzleti és kereskedelmi szervezet, hanem a közös európai értékeket is képviseli. Ezzel kapcsolatban teszi fel a kérdést Schiff, hogy vajon Magyarország kész-e és méltó-e arra, hogy átvegye január 1-től a közösség elnökségét?

Azt írja, hogy szerinte "a toleranciaszint Magyarországon rendkívül alacsony, a rasszizmus, a romák diszkriminációja, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a sovinizmus és reakciós nacionalizmus nagyon aggasztó." A zongoraművész szerint "mindezek olyan emlékeket ébresztenek, amelyeket, azt hittünk, régen el lehet felejteni." Hozzáteszi: sok ember fél ezek miatt.

Schiff ír a médiatörvényről is, amely szerinte "a sokkoló eseményeknek csak az utolsó láncszeme. Ezek az események pedig a művészeteket is érintik." Végül azt írja, hogy "az uniónak és az Egyesült Államoknak Magyarországon kell tartania a szemét."