Nyomoz az ügyészség a rendőrök kezei közt meghalt férfi ügyében

Vágólapra másolva!
Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt elrendelték a nyomozást az előállítás közben elhunyt kemecsei férfi ügyében, hogy kiderüljön, mi okozta a halálát. A család tett feljelentést, mert szerintük a kiérkező rendőrök sokkolóval bántalmazták a körözött férfit. A rendőrség viszont állítja, hogy keringési rendellenesség volt a halál oka.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a nyomozást a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség az előállítás közben meghalt kemecsei férfi ügyében - közölte hétfőn az [origo] kérdésére Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője. Mint mondta, az elhunyt férfi felesége tett feljelentést a rendőrségen, amely - mivel rendőrök érintettek - a nyomozó ügyészségre tette át az ügyet.

Az ügyészség bántalmazás hivatalos eljárásban bűntette és más bűncselekmények tárgyában kezdte meg az eljárást, amely során azt vizsgálják, hogy pontosan mi okozta a férfi halálát - mondta a szóvivő. Először meg kell várniuk a végleges boncolási jegyzőkönyvet, illetve a kirendelt szakértők véleményét többek közt arról, hogy alkalmaztak-e sokkolót a férfival szemben, ahogy azt a hozzátartozók állítják. A nyomozást február 28-ig kell lezárni.

A körözött férfit családjának kemecsei házában találták meg december 26-án, majd a járőrkocsiban lett rosszul Nyíregyházán. Az őt szállító rendőrök megpróbálták mesterséges lélegeztetéssel és szívmasszázzsal újraéleszteni, de a közben kiérkező mentők sem tudták megmenteni az életét. Ahogy arról beszámoltunk, a férfi rokonai - akik szemtanúi voltak az elfogásának - azt állították, hogy az ágy alá bebújt férfit sokkolóval bántalmazták. A rendőrség viszont ezt cáfolta, illetve azt közölték, hogy egyáltalán nincs is sokkolója a nyíregyházi kapitányságnak.

A rendőrségi honlapon még december 27-én tette közzé a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az előzetes igazságügyi boncjegyzőkönyvet, amely szerint a férfi halála "természetes úton, keringési elégtelenség miatt következett be", "testén külső erőszakra, bűncselekményre utaló sérüléseket" nem találtak. Az [origo]-nak egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás hétfőn azt mondta, hogy a család által megtett feljelentésben az szerepel, hogy a rendőrök okozták a férfi halálát. Ezért szerinte, ha az ügyészségi eljárás azzal zárul, hogy a rendőrök szabályosan jártak el, a családtagok ellen hamis vád miatt eljárást indíthatnak.