Selmeczi: Elszámoltatják a magánnyugdíjpénztárakat

Selmeczi Gabriella felszólal a parlament plenáris ülésén, országgyűlés
Vágólapra másolva!
Ha kell, mindenre kiterjedő alapos átvilágítás lesz a magánnyugdíjpénztáraknál az átadás-átvétel után - mondta Selmeczi Gabriella. A nyugdíjvédelmi megbízott a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, a nyugdíjvédelmi törvények egytől egyik alkotmányosak, és reméli, hogy az átadás-átvétel tisztességesen zajlik le.
Vágólapra másolva!

Vannak félelmei a nyugdíjvédelmi megbízottnak a magánnyugdíjpénztárak által közölt adatok valóságtartalmával kapcsolatban. Selmeczi Gabriella a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy amikor megtörténik az átadás-átvétel, és a pénztártagok vagyona átkerül az állami biztosítóhoz, akkor tudnak egy mindenre kiterjedő, alapos átvilágítást kezdeni. Ahogy fogalmazott, "ha kell, törvényt fogunk módosítani azért, hogy ellenkezés esetén kötelező legyen beszámolniuk minden egyes elköltött forintról, nemcsak a befektetett pénzzel, hanem a működési költséggel kapcsolatban is". A politikus ugyanakkor reméli, hogy erre nem lesz szükség, és az átadás-átvétel korrekten fog lezajlani, de azt is mondta, tart tőle, hogy "lesznek még meglepetések és botrányos fejlemények".

Selmeczi Gabriella annak kapcsán, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség és az MSZP is az Alkotmánybírósághoz fordult, arról is beszélt, hogy szerinte a nyugdíjvédelmi törvények egytől egyig alkotmányosak, és hosszú távon kiszámítható, biztonságos nyugdíjrendszert garantálnak mindenkinek. A nyugdíjpénztár-választással kapcsolatban újra leszögezte, hogy január 31-éig az ajtók mindenképpen bezárulnak, addig mindenkinek el kell döntenie, hogy az állami rendszerből vagy a magánnyugdíjpénztáraktól várja az öregségi nyugdíját. Selmeczi a magánpénztárak jövőjével kapcsolatban azt mondta, hogy azok várhatóan átalakulnak majd önkéntes pénztárakká, de a pénztárak nyilván meg fogják találni a legjobb megoldást további működésükhöz.

A parlament december 13-án fogadta el a nyugdíjtörvényeket, ennek értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-éig dönteniük kell, hogy maradnak-e a magánkasszáknál, ha nem nyilatkoznak, akkor visszakerülnek az állami rendszerbe. A nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos híreinket megtalálja itt és itt.