Vágólapra másolva!
Két nap alatt 1656 egyszerűsített honosítási kérelmet nyújtottak be, tavaly fél év alatt kértek ennyien állampolgárságot. A legtöbb igény Szabadkáról, Csíkszeredáról és Kolozsvárról érkezett, de Abu Dhabiban is nyújtottak be kérelmet.
Vágólapra másolva!

Problémamentes az egyszerűsített honosítási kérelmek befogadása, két nap alatt 1665-en kérték az új eljárásban az állampolgárságot, tavaly fél év alatt igényelték ennyien - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság. Külföldről a legtöbb kérelem Szabadkáról, Csíkszeredáról és Kolozsvárról érkezett be, de több nyugat-európai nagyvárosban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában nyújtottak be nagy számban honosítási igényt, még az Egyesült Arab Emirségekben, Abu Dhabiban is kérték az egyszerűsített honosítást. Székelyföldön már az első nap sokan voltak a csíkszeredai konzulátus irodájában, az [origo] helyszíni riportját itt olvashatja.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint az eljárással kapcsolatban sem a külképviseleteken, sem a magyarországi befogadó helyeken nem merült fel probléma. Az egyszerűsített honosítási kérelmeket hétfőtől lehet benyújtani 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban. Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak.