"Félnek ettől az utcától, de miért?" - feszült a hangulat Kemecsén

Kemecse, Sárkány Öcsi, riport, sokkoló, rendőrség, Jonatán kommandó, túlkapás, vitatott haláleset, roma, cigány,
Vágólapra másolva!
A kevés munka, a téli hideg és egy ellentmondásos rendőri akció miatt feszült Kemecse. A helyiek által csak Sárkány Öcsiként emlegetett férfi karácsony másnapján halt meg a rendőrségre szállítás közben, tisztázatlan körülmények között. Sárkány Öcsi Kemecse egyik rossz hírű utcájában lakott. Az ott élők gyakran találkoznak rendőrökkel. Azt mondják, ha mukkannak, akkor megütik a bokájukat, de nem értik, miért félnek még a rendőrök is a Toldi utcától.
Vágólapra másolva!

"Sárkány Öcsinek" hívják a helyi cigányok H. Istvánt, azt a 49 éves kemecsei férfit, akit december 26-án akartak bevinni a rendőrök, hogy letöltse a börtönbüntetését, azonban a szállítás során tisztázatlan körülmények között az életét vesztette. A rendőrség szerint nem alkalmaztak semmilyen kényszerítőeszközt, H. István rokonai szerint azonban sokkolóval bántalmazták az ágya alá bújt férfit, aki szerintük nem állt ellen a rendőröknek. A rendőrség közleménye szerint azért akarták bevinni, mert négy elfogatóparancs volt érvényben ellene: testi sértés, garázdaság, lopás, valamint meg nem kezdett egy év négy hónapos jogerős szabadságvesztés miatt.

"Nincs olyan hely Szabolcsban, ahol ne ismerték volna" - mesélték a szomszédai, akik szerint H. István "legenda volt, felnéztünk rá". "Mindenki tudja, hogy az előző élete mozgalmas volt, így a rendőrök szempontjából, de öt éve, amióta együtt vagyunk, semmi sem történt" - mondta az [origo]-nak H. István felesége, miközben egy másik helyi közbeszólva csak annyit mondott, hogy "beilleszkedett". "Öcsi megcsaládosodott és már nem balhézott" - tették hozzá az ismerősei is. Az anyósa szerint most egy bolti betörés miatt akarták bevinni, amibe állítólag csak belekeveredett.

"Eléggé rosszul nézett ki"

"Gyertek be, itt van! Sárkány Öcsi itt van!" - Berki Jánosné, H. István anyósa szerint a férfit megtaláló rendőr ezt kiabálta, miközben benyúlt az ágy alá, és a kezét hosszasan bent tartotta. "Pukkanásszerű hangokat, hangos rezgéseket hallottam, furcsa fényeket láttam, és ebből következtettem, hogy sokkolót használtak" - mondta Berki. Hozzátette azonban azt is, hogy nem látta a sokkolót, de hallotta a hangját. Berkiné szerint végig sötét volt a szobában, a veje az ágy alá rejtőzött, ő pedig a gyerekekkel tévét nézett.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint "az elfogott személy nem tanúsított ellenállást, így testi kényszer alkalmazása nélkül megbilincselték és a járőrkocsiba ültették". A közlemény szerint H. István úton a kapitányság felé lett rosszul, ezért a rendőrök mentőt hívtak és mesterségesen lélegeztették, de a férfit már a kiérkező mentők sem tudták megmenteni. A rendőrség szerint a rendőröknél nem volt sokkoló, az előzetes igazságügyi boncjegyzőkönyv szerint pedig a halál természetes úton, keringési elégtelenség miatt következett be.

H. István felesége az [origo]-nak azt mondta, hogy ő eközben éppen a konyhában volt, de látta, ahogy a férjét viszik ki a rendőrök a szobából. "Eléggé rosszul nézett ki, eszméletén kívül volt" - állította. Szerinte a szeme fennakadt, a szája habzott, és többen húzták. Ezt az [origo]-nak Vadászi Zsolt, H. István egyik szomszédja is így mesélte, aki akkor látta a rendőröket, amikor berakták H. Istvánt a kocsiba, majd pedig gyorsan elhajtottak. A polgárőrként is dolgozó Vadászi szerint "ezt nem így kellett volna intézni". Szerinte mindig 20-30 rendőr szokott jönni, és nem érti, hogy most miért csak négyen jöttek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egyesek szerint a problémák forrása leginkább a Toldi utca (a képre kattintva megtekintheti galériánkat)

Szívroham az egyenruhától

H. Istvánt az [origo]-nak többen is jó fizikumú embernek írták le, akinek semmi egészségi problémája nem volt. "Itt lakott már hat éve, soha semmijét nem fájlalta, nagy darab, erős ember volt" - mondta az anyósa. A család pár nappal H. István halála után feljelentést tett az ügyben, és a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség bántalmazás hivatalos eljárásban bűntette és más bűncselekmények tárgyában el is rendelte a nyomozást.

A család jogi képviseletét ellátó Magyarországi Nemzeti Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Száva Vince az [origo]-nak elmondta, hogy azt szeretnék, ha kiderülne, hogy mi okozta a halálesetet. "Attól nem kap valaki szívrohamot, hogy négy rendőrt meglát egyenruhában" - mondta Száva. "Mi nem a rendőröket, nem a rendőrséget hibáztatjuk az ő haláláért, hanem azokat a rendőröket, akik bejöttek ide" - mondta Berkó Jánosné, és hozzátette, hogy "nem így kellett volna elmennie".

Magára akarta robbantani a házat egy férfi Kemecsén

Pár nappal H. István halála után egy másik ügy miatt is ki kellett vezényelni a rendőröket: egy férfi részegen bántalmazta a feleségét és a fiát, majd pedig baltával, karddal, késekkel felfegyverkezve bezárkózott a házába, és azzal fenyegetőzött, hogy mindenkit megöl, vagy gázpalackkal magára robbantja a házat. A 46 éves L. Józsefet végül a kommandósoknak kellett ártalmatlanítaniuk. A férfira egyik barátja szerint nem lehetett rosszat mondani, de ha egy "kicsit ivott, akkor agresszív lett". Azt is hozzátette, hogy aznap "nagyon be volt baszva". Egyik szomszédja is úgy jellemezte, hogy rendes ember volt, amikor nem ivott. Egy hivatali munkatárs az [origo]-nak azt mondta, hogy az italozás a jelenlegi társadalmi feszültségek következménye, ugyanis sokaknak nincsen munkája a városban.

Az [origo] tudósítóinak kérésére többen is megmutatták H. István házát a Toldi utcában. Egy alig kétszobás, szegényesen berendezett házban élt a családjával. A konyhában nincs fűtés, abban a szobában, ahonnan a rendőrök elvitték pedig csak egy régi, fatüzelésű kályha adja a meleget. A Toldi utca a kisváros peremén helyezkedik el, utcanévtábla nem jelzi.

"Van pár család, akik agresszívak" - mondta egy neve elhallgatását kérő helyi, és hozzátette, hogy szükség van a rendőrökre. A sportpálya melletti kocsmában azt mondták, két problémás oldala van Kemecsének, ahol csörtézni szoktak: a Toldi és a Szegfű utca. Mindkettőt többségében romák lakják. Egy, az utca elején élő nő azt mondta, hogy gyakran szoktak erre megfordulni a rendőrök, majd az utca vége felé mutatva hozzáteszi, hogy problémák arrafelé szoktak történni. Egy helyi közintézmény névtelenséget kérő alkalmazottja szerint a problémák forrása leginkább a Toldi utca. "Megélhetési bűnözésnek mondják, pedig ez már nem az" - mondta.

"Kis falopás, és már visznek is"

"Nagyon elfajult ez a dolog itt Kemecsén a romák szempontjából" - mondta a helyi cigány kisebbségi önkormányzat egyik képviselője, a Szegfű utcában élő Oláh Ernő az [origo]-nak. Szerinte a romák már ki se mozdulhatnak otthonról anélkül, hogy a rendőrök megbüntetnék őket valamiért. "Fáért, gallyért nem mernek lemenni az erdőbe, itt fagynak meg" - mondta Oláh, és hozzétette, hogy a szomszédját húszezer forintra büntették meg, mert vékony gallyakat hozott magának. A kisebbségi önkormányzati képviselő szerint kocsikkal, buszokkal szoktak jönni a telepekre Nyíregyházáról a rendőrök és nem tudnak ez ellen semmit sem tenni, mert nem akarnak ujjat húzni velük. "Sok roma fél a börtöntől" - mondta. Oláh szerint valóban sok probléma volt a verekedések miatt, de akik ezeket csinálták, már börtönben vannak. "A fából van most rengeteg probléma" - mondta.

Amikor a Toldi utcában jártunk, többen is az utcán álltak a hideg ellenére és hangosan beszélgettek. Az éppen arra járó postás a kérdésünkre megjegyezte, hogy szerinte nem szokott az ott lakókkal probléma lenni. "Meg kell találni a hangot velük" - mondta. Az utcában lakó egyik férfi úgy foglalta össze a helyzetet: "Szar itt élni". Az [origo] munkatársaival többen is szívesen beszélgettek, de a nevük elhallgatását kérték. "Félünk nyilatkozni, mert a rendőrök feljelentést tesznek" - mondta egyikük. Többen is azt mondták, hogy a helyi rendőrökkel jóban vannak, de sokszor találkoznak Nyíregyházáról érkező, nem kemecsei rendőrökkel, akik szerintük folyamatosan idejárnak razziázni.

"Kis falopás, és már visznek is, pedig csak nem akarunk megfagyni" - mondja egyikük, és hozzáteszi, hogy olyan például sohasem fordult elő náluk, mint ami december végén a város másik felében történt: egy helyi férfi részegen bántalmazta a feleségét, majd a segítségére siető felnőtt fiát késsel megsebezte. Többen is megjegyezték, hogy felfüggesztett börtönbüntetésük van a falopások miatt. A Toldi utcai romák szerint a helyi rendőrök nem szoktak az utcába járni, csak a nyíregyháziak. "Félnek ettől az utcától, de miért?" - kérdezte egyikük.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
"Sárkány Öcsi" az ágy alatt próbált elrejtőzni a rendőrök elől (a képre kattintva megtekintheti galériánkat)