Gárdisták megölésére buzdítottak sajóbábonyi romák a vád szerint

2011.01.05. 13:41

A szerdán elkezdődött perben csak két sajóbábonyi roma ismerte el, hogy 2009 novemberében összecsapott a településen lakossági fórumot szervező Jobbik szimpatizánsaival. A közösség elleni izgatással vádolt többi sajóbábonyi állította, hogy ott sem volt, mikor a helyi romák megrongálták a párt híveinek egyik autóját. Az ügyészség szerint azonban közel ötven, vascsövekkel, baltákkal felfegyverkezett roma támadt kiabálva a jobbikosokra. Helyszíni tudósítás a per első tárgyalásáról.

Délig a kilenc vádlott közül egy ember tett vallomást a közösség elleni erőszakkal vádlott sajóbábonyi romák közül, akiknek szerdán kezdődött a pere a Miskolci Városi Bíróságon. 2009 novemberében a Jobbik egy sajóbábonyi lakossági fóruma - amelyen a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselő szimpatizánsok is megjelentek - után csaptak össze a helyi romák és a Jobbik hívei.

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a szerdai tárgyaláson a közösség elleni erőszakkal vádolt kilenc férfi közül többen azt állították, hogy ott sem voltak a helyszínen, a sajóbábonyi bekötőúton, ahol először heves szóváltás alakult ki a Jobbik szimpatizánsai és a helyi romák között, majd utóbbiak közül többen megrongáltak egy auót. Az ebédidőben elrendelt szünetig a meghallgatott vádlottak közül csak ketten ismerték el, hogy részt vettek az autó megrongálásában, a többiek - nyomozati vallomásaikban, amelyeket fenntartottak a bíróság előtt is - állították, hogy nem voltak ott, vagy csak később érkeztek a helyszínre.

Az ügyészség szerint összesen negyven-ötven, vascsövekkel, karókkal, baltákkal felfegyverkezett helyi roma közeledett a Jobbik-szimpatizánsoknak a településhez vezető bekötőúton leparkolt autói felé, és azt kiabálták, "meghaltok, büdös magyarok", "megölünk benneteket". A vádirat szerint a helyiek közül 10-15-en - köztük a kilenc vádlott - támadt rá a sorban elöl álló autóra, amelybe alig tudtak bemenekülni a sértettek. "Öljétek meg őket, meghaltok, gárdisták" - az ügyészség szerint ezt kiabálták a támadók, akik baltával, karddal és bottal ütötték a kocsit, amelynek utasai nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az autóban közel félmillió forint kár keletkezett.

Az ügyészség felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség elleni erőszakkal és rongálással vádolja a kilenc férfit, egyeseket társtetttesként, másokat bűnsegédként. Ezen kívül L. József másodrendű vádlottat lőfegyverrel visszaéléssel és szerzői jog megsértésével is vádolják, mivel a házkutatáskor flóbertpisztolyokat találtak nála, illetve lefoglalt számítógépén nem jogtiszta programok is voltak. Az ötödrendű vádlottat közlekedés rendje elleni bűncselekmény miatt is megvádolták, mivel akkor is ütötte a kocsit, amikor az már mozgásban volt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A romák ellen indult büntetőeljárást több kisebbségvédelemmel foglalkozó szervezet is elítélte. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) például elfogadhatatlannak tartja, hogy épp a kisebbségek védelmét biztosítani hivatott büntetőjogszabály alapján indítottak eljárást a szélsőséges párt hívei által saját lakhelyükön fenyegetett romák ellen. A jogvédők azt is kifogásolják, hogy a Jobbik szimpatizánsai közül senki ellen nem indult eljárás, pedig a konfliktust ők is fűtötték. Az eset után a kormány összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet.

Az [origo] közvetlenül az események után készült helyszíni riportját itt olvashatja, Sajóbábony tematikus címkeoldalán pedig további cikkeket talál az ügyről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK