Már kotorják a vörösiszappal szennyezett Marcal medrét

Vágólapra másolva!
Ötvenezer köbméternyi vörösiszappal szennyezett földet szállítanak el a következő hónapokban a Marcalból. A feladattal várhatóan fél év alatt végeznek, utána kezdődhet meg az ökológiai rehabilitáció - közölte a Vas Népe.
Vágólapra másolva!

Bobánál megkezdték a szakemberek a vörösiszap-katasztrófa okozta károk elhárítását, a folyó nagyvízi medrében próbakotrást végeztek - mondta Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a Vas Népének.

A következő időszakban Boba és Szergény között mintegy 20 kilométeres szakaszon, a folyó mindkét oldalán kotorják majd a medret, a vörösiszappal szennyezett földet pedig a Kolontár, illetve Ajka környékén kijelölt lerakóhelyekre szállítják. A feladattal várhatóan fél év alatt végeznek.

Szakértői becslés szerint ötvenezer köbméternyi vörösiszappal szennyezett földet kell elszállítani. Egy nagyteherautónak kétezer alkalommal kell fordulnia ahhoz, hogy ekkora mennyiségű földet elszállítson. Csak a kotrás befejezése után kezdődhet majd meg az ökológiai rehabilitáció, a füvesítés, a honos növények telepítése.

Nádor István elmondása szerint ekkor még mindig ott marad majd problémának a folyó medre, azt ugyanis egyelőre csak sejteni lehet, hogy a szennyeződés és a gipszezés után mi maradt a meder alján. "Ez újabb feladat, amelynek a legkényesebb eleme a technológia megválasztása lesz, a klasszikus iszapot ugyanis nem egyszerű szállítani" - tette hozzá az igazgató.