Navracsicsot kérdezi a médiatörvényről és a válságadóról az EU-biztos

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor kormányfőhelyettessel tárgyal a csütörtökön Budapestre érkező Neelie Kroes uniós biztos a vitatott magyarországi intézkedésekről: a médiatörvényről és a távközlési szektort érintő válságadókról. A biztos egy nappal a budapesti európai bizottsági ülés előtt érkezik. A kormány szerint Navracsics és Kroes csak röviden szót váltanak egymással.
Vágólapra másolva!

Már csütörtökön Budapestre érkezik Neelie Kroes digitális politikááért felelős EU-biztos, az Európai Bizottság alelnöke, és tárgyalni fog Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel, aki a kormányfő-helyettesi posztot is betölti. Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője az [origo]-nak csütörtökön azt mondta, hogy elsősorban a távközlési cégeket is érintő magyar különadóról akar kérdéseket feltenni Kroes, de téma lesz a vitatott magyar médiatörvény is. Bailly szerint a megbeszélés részleteit nem hozzák nyilvánosságra.

Bailly egy szerdai brüsszeli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Kroes a többi uniós biztosnál egy nappal korábban, már csütörtökön megérkezik Budapestre, mert kétoldalú tárgyalásokat szeretne folytatni magyar partnereivel a médiatörvényről. Bailly azt mondta, Kroes nagyon komolyan gondolja a sajtószabadságot, a médiatörvény emiatt az egyik leghangsúlyosabb téma lesz a tárgyalásán. A biztos hivatalában szakértők vizsgálják a médiatörvényt.

A telekommunikációs cégeket, kereskedelmi üzletláncokat és energetikai cégeket sújtó válságadók ügyét október óta vizsgálja Kroes hivatala. "Több panaszt is kaptunk eddig, legutóbb 13 magyarországi érdekeltséggel rendelkező cég írt levelet a Bizottságnak diszkriminációra panaszkodva" - fogalmazott Bailly szerdán.

A belga miniszterelnök csütörtök délután adja át az Európai Unió elnökségi zászlaját Orbán Viktor miniszterelnöknek, mivel január elsejétől Magyarország az EU soros elnöke. Az ünnepség a Parlament kupolacsarnokában lesz, Olivier Bailly szerint az ünnepségen részt vesz majd Neelie Kroes is. Pénteken együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság.

Juhász Rita, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtófőnöke az [origo]-nak annyit mondott, hogy Navracsics és Kroes csütörtökön valóban találkoznak majd egymással az uniós átadás-átvétel alkalmából tartott fogadáson, és itt lesz lehetőségük négyszemközti beszélgetésre is. Az [origo] kérdéseire később azt írta, Kroes nem Navracsicshoz, hanem Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkárhoz érkezett Magyarországra azért, hogy "kiemelt EU távközlési témában, a rádióspektrum-politikai program (RSPP) jogalkotási dossziéról folytassanak egyeztetést". A biztos szerinte a médiatörvényről is Nyitraival egyeztet.

Ugyanakkor "a korábbi, a médiatörvény ügyében Navracsics miniszter úrral történt levélváltás miatt azonban mindketten fontosnak tartják, hogy találkozásukkor - az EU-elnökség hivatalos átadás-átvételi ceremóniájának keretein belül - röviden szót váltsanak erről a témáról" - olvasható az [origo]-nak küldött válaszban.

A médiatörvényről szóló cikkeinket ide kattintva olvashatja.