Finomították a franciák a magyar médiatörvény kritikáját

Vágólapra másolva!
Bár korábban élesen bírálta a magyar médiatörvényt a francia kormány, csütörtökön azonban az egyik miniszter úgy fogalmazott, nem akarják megleckéztetni Magyarországot. Kedden a francia kormányszóvivő még azt mondta, meg kell változtatni a magyar médiatörvényt, amire csütörtökön Orbán Viktor magyar kormányfő úgy reagált, hogy Magyarország soha nem szólt bele a francia médiaszabályozásba.
Vágólapra másolva!

Franciaország nem akarja leckéztetni Magyarországot - hangsúlyozta csütörtökön Laurent Wauquiez francia Európa-ügyi miniszter, miután Budapest éles kritikával illette a magyar médiatörvény módosítására tett francia kérést. "Nem arról van szó, hogy bárkit is leckéztetni akarnánk" - mondta a miniszter a France Inter rádiónak. Szerinte Párizs csak "komoly, objektív munkát" remél Magyarország és az Európai Bizottság között, amely lehetővé teszi adott esetben "a problémák" megoldását.

Francois Baron francia kormányszóvivő kedden kijelentette, hogy Franciaország a magyar médiatörvény "módosítását" szeretné, a törvényt "a sajtószabadság mélyreható megváltoztatásának" minősítve. "Erőfeszítést kell tenni arra, hogy különbséget tegyünk a belső, Magyarország számára felmerülő kérdések és az európai elnökség betöltésének feladata között" - vélekedett most Laurent Wauquiez.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön "túlságosan is elsietettnek és szükségtelennek" nevezte a francia (és a német) kormány reagálását. "Nem emlékszem rá, hogy Magyarország valaha is bírálta volna a francia médiatörvényeket" - mondta. Egyúttal megemlítette, hogy Magyarországon - Franciaországgal ellentétben - nincs olyan jogszabály, amelynek értelmében az államfő nevezhetné ki a közszolgálati televízió elnökét. "És én sohasem mondtam, hogy ez egy antidemokratikus törvény lenne" - húzta alá.