Megkezdődött a zálogházirablás-sorozat másodfokú pere

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtáblán megkezdődött a zálogházirablás-sorozat másofokú pere, az ügyben egy hét múlva hirdethet határozatot a bíróság. Az ügyészség szerint a három vádlott tucatnyi rablással több százmillió forintot zsákmányolt, főként zálogházakat fosztottak ki az ország nagyvárosaiban.
Vágólapra másolva!

A három vádlott védője azt javasolta, hogy harmadszor is ismételjék meg a zálogházirablás-sorozat perét, amely csütörtökön másodfokon megkezdődött. Azt is kezdeményezték, hogy bizonyítottság hiányában mentsék fel a védenceiket.

A vád képviselője azzal érvelt, hogy noha történtek hiányosságok az elsőfokú eljárásban, nem volt köztük olyan eljárási szabálysértés, amely a per újrakezdését indokolná. Az ügyész az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

Az ügyészség szerint a vádlottak több bűncselekményt követtek el az ország nagyvárosaiban, elsősorban zálogházakat fosztottak ki, több százmillió forintnyi értéket zsákmányoltak. 2001 augusztusában pedig Lillafürednél tűzpárbajba keveredtek az őket üldöző rendőrökkel, és az egyik vádlott megsebesült, ők elfogták a helyszínen.

A per harmadrendű vádlottja az a Horváth Szilárd, akit korábban a nyomozóhatóság összefüggésbe hozott a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablással, és aki ez ügyben 2005-ben jogerősen pert is nyert az Országos Rendőr-főkapitánysággal szemben. Horváth Szilárd 2002 májusában önként jelentkezett a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben. Rablások mellett emberöléssel is vádolják: azzal, hogy 2000 augusztusában lelőtte egy római-parti diszkó biztonsági őrét. A per elsőrendű vádlottját, Varga Lászlót 2009 áprilisában fogták el Pozsonyban.

A nyomozóhatóság szerint a banda tagja volt Farkas Róbert is, akit korábban ugyancsak összefüggésbe hoztak a móri bankrablással. A férfit azóta is keresik.

A perben 2007 júliusában született először elsőfokú ítélet, akkor a még csak két vádlott ellen zajló eljárásban Horváth Szilárdot emberölés és más bűncselekmények miatt 20 év, társát, Gombos Lászlót rablás és más bűncselekmények miatt nyolc év fegyházbüntetésre ítélték.

Egy évvel később a Fővárosi Ítélőtábla eljárási szabálysértésekre hivatkozva hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárást írt elő. A megismételt eljárásban, 2009 novemberében Varga Lászlót 13 év, Gombos Lászlót 12 év, Horváth Szilárdot 20 fegyházbüntetésre ítélték.