Ötven párt megszüntetését kezdeményezte az ügyészség

Vágólapra másolva!
Az ügyészség 50 párt megszüntetését kezdeményezte, amelyek ezentúl társadalmi szervezetként folytathatják. A pártoknak a törvény szerint két egymást követő választáson kell legalább egy jelöltet állítaniuk, különben a bíróságnak meg kell szüntetnie őket.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jelenleg 141 párt van bejegyezve, ebből a törvényi rendelkezések alapján 50 megszüntetését kezdeményezi az ügyészség. Az 1989-es párttörvény szerint abban az esetben, ha a bejegyzett párt két egymást követő általános országgyűlési választáson nem állít jelöltet, akkor a bíróság az ügyész indítványára megállapítja a párt működésének megszűnését, ami azonban nem érinti az adott párt társadalmi szervezetként való továbbműködését.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke megküldte részükre azoknak a pártoknak a listáját, amelyek a 2006-os, illetve a 2010-es országgyűlési választáson önállóan vagy más párttal közösen állítottak jelöltet. A peres eljárások folyamatban vannak - közölte Széplaki-Nagy Gábor, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának tájékoztatása szerint 2010 végén a 19 megyei bíróság és a Fővárosi Bíróság összesen 141 pártot tartott nyilván, 2008 végén 109-t. A legtöbb pártot tavaly Budapesten és Pest megyében tartottak nyilván: a Fővárosi Bíróságon 71-t, a Pest megyein 23-at. Öt megyében, Komárom, Nógrád, Tolna, Vas és Zalában nincs a bejegyzett társadalmi szervezetek között párt.

A legrégebbi pártokat a rendszerváltáskor, 1989-ben jegyezték be hivatalos formában. A legfiatalabb, 2010-ben létrejött pártok között van többek között a Demokratikus Keresztény Királyság Párt, a Helyreállítás Magyarországi Pártja, a Nemzeti Értékteremtő Párt és a Magyarország Megújulásáért Párt.

A jelenleg bejegyzett 141 párt között találni olyanokat, mint például "A Peches Üldözöttekért", a "Megoldás: EGYIKSEM! Civilkontroll Párt", a 2004 óta bejegyzett a Magyar Autósok és Motorosok Pártja, a 2005 óta létező Panellakók Polgári Párt, 2007-ben párttá szerveződött Almafa-Új Demokratikus Koalíció, 2008 óta létezik a Bizonytalanok vagy Nem Szavazók Pártja, 2009-ben pedig bejegyezték a MÁTYÁS Pártot.

A leghosszabb elnevezésű magyarországi pártalakulat címéért pedig a 2005-ben bejegyzett Civil Demokraták - Tiszta Fejjel és Tiszta Kézzel - Összefogás az Új Magyarországért, illetve a 2009-ben bejegyzett Szövetség az Egységes Magyarországért "Közbiztonság és Demokratikus Közélet Szövetsége" vetélkedhet.