Az olvadás nem kedvez a belvíznek, árhullám viszont nem várható

Vágólapra másolva!
Az enyhe időjárás miatt olvadás várható a hétvégén, ami tovább ronthatja az amúgy is súlyos belvízi helyzetet, ugyanakkor a folyókon jelentősebb árhullámra nem számítanak.
Vágólapra másolva!

Lassú az apadás a folyókon, de egyre több helyen mérséklik, vagy szüntetik meg az árvízvédelmi készültséget. Az olvadás és a várható kisebb mennyiségű csapadék az Ipolyon és a Zagyván indíthat el árhullámot.

Nem nő az árvízveszély az olvadás miatt

A Tisza és mellékfolyói végig apadnak, de Szolnoknál a Tisza vízszintje még mindig 20 centiméterrel a harmadfokú készültségi szintet jelentő 8 méter fölött van. A folyó középső szakaszán 10-20 százalékos a jégzajlás, de a jég folyamatosan vékonyodik, jelenleg 3-5 centiméter. Tiszatarján és Rakamaz között megszüntették az árvízvédelmi készültséget.

A Tisza-Bodrog torkolat feletti vízgyűjtő területen a valaha mért legnagyobb hókészletnek mintegy hetede a jelenlegi, ezért nem tartanak attól, hogy újabb jelentős árhullám indul el a folyókon az olvadás miatt. Valószínűleg a Tiszán, a Túron és a Szamoson sem indul el olyan árhullám, ami miatt készültséget kellene elrendelni, a Krasznán azonban még lassabb lehet az amúgy is lassú apadás. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén még mintegy 111 kilométeren védekeznek az árvíz ellen.

Az Ipolyon és a Zagyván is kisebb árhullám indulhat el a következő napokban várható olvadás miatt, több helyen másodfokú árvízvédelmi készültséget is elrendelhetnek.

A Körösökön is folytatódik a lassú apadás. Másodfokon védekeznek az árvíz ellen a Hármas-Körös alsó szakaszán, elsőfokon pedig a folyó felső szakaszán, valamint a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón az Árvízkapunál. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén hat településen másod-, 12-ben pedig elsőfokon védekeznek a belvíz ellen.

Nem kedvez a belvíznek az enyhülés

A hétvégén várható olvadás és csapadék nyomán, tovább romolhat a már most is súlyos belvízi helyzet.

Újfehértón sikerült elvezetni annyi vizet, hogy az olvadásból és a csapadékból várható víz nem okoz majd gondot. A településen kétszáz házat fenyeget a belvíz. A védekezési munkához van elég eszközük, hiány inkább emberi munkaerőből van, de a munkaügyi központ az ígérte a polgármesternek, hogy hétfőtől küldenek közcélú munkásokat.

Nyíregyházán, a Kistelekiszőlő városrészben egy 260 méter hosszú árkot ástak a héten, ez beváltotta a reményeket, elvezették a Gyík utcából a vizet az Ér-patakba, így várhatóan a hétvégi csapadék és az olvadás nem okoz majd gondot. Nyíregyházán mintegy 120 épületet veszélyeztet a belvíz.