Kerülték a konkrét kérdéseket Ashton és Martonyi találkozóján

Vágólapra másolva!
Nem beszélt konkrétumokról Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője a Martonyi János külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A Parlamentben tartott rövid tájékoztatón azt mondta, hogy a közel-keleti helyzetről és Szudánról is beszélgettek Martonyival, a Magyarországot ért bírálatokra vonatkozó kérdést viszont nem akarta kommentálni.
Vágólapra másolva!

Ashton és Martonyi rövid sajtótájékoztatójukon kerülték a konkrét kérdéseket. A főképviselő az udvariassági gesztusok mellett felsorolta, milyen kérdésekről tárgyalt Martonyival: a közel-keleti helyzet és Szudán mellett a keleti partnerség nevű programot említette, amelynek keretében az EU hat volt szovjet köztársaságot támogat és amelynek csúcstalálkozója tavasszal lesz Budapesten.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Újságírók nézik a tájékoztatót kivetítőn

Martonyi János azt hangsúlyozta, hogy a lisszaboni szerződés értelmében nem a soros elnök, hanem a főképviselő feladata a közös külpolitika irányítása, koordinálása, a magyar elnökség csak támogató szerepet játszik. Martonyi 2011 első félévének fontos témái közt említette az EU-bővítést is, de kérdésre azt mondta: konkrét országok csatlakozásáról nem volt szó a megbeszélésen (a magyar elnökség alatt Horvátországnak lehet esélye lezárni a csatlakozási tárgyalásokat, illetve Montenegró kezdheti meg azokat).

Az iráni atomprogramra, illetve az iszlám köztársaság meghívására (Teherán több országot, soros EU-elnökként Magyarországot is meghívta, hogy képviselői látogassanak el nukleáris létesítményeibe) Ashton azt mondta: a nukleáris biztonság ellenőrzése elsősorban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségre tartozik, de az EU szorosan együttműködik a szervezettel.