Hazaérkezett a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-alkalmazott

Vágólapra másolva!
Ma nagyon jó magyarnak lenni - mondta könnyekig meghatódva Papp István ENSZ-alkalmazott, aki pénteken délután érkezett haza Magyarországra. Háromhónapos szudáni fogságáról elmondta, hogy többször is azt játszották vele, hogy kivégzik.
Vágólapra másolva!

Hazaérkezett Magyarországra Papp István ENSZ-alkalmazott, aki három hónapig volt fogságban, Szudánban. A férfi péntek délután öt óra után érkezett a Terrorelhárítási Központba, ahol először a családjával találkozott. Később sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivővel és Hajdu Jánossal, a TEK főigazgatójával. Papp könnyekig meghatódva azt mondta: ma nagyon jó magyarnak lenni.

Fogva tartásának körülményeiről elmondta, hogy előfordult, hogy azt játszották vele, hogy kivégzik, bekötötték a szemét, letérdeltették, majd az utolsó pillanatban széttéptek egy papírt, hogy tévedés történt. Nem bántották, de - mint mondta - a lelki sérülés súlyosabb, mint a testi. Papp Istvánt egy háromméteres láncon tartották, puliszkát, tejet és egy kávé-tea keveréket kapott. Azt mondta, hogy az volt a legrosszabb a rabságában, hogy nem tudta lefoglalni magát. Ezért egy "stadiont" csinált, amelyben bogarakat engedett egymásnak, kavicsokat gyűjtött, és napi kétórás "program" volt tányérjának megtisztítása. Karácsonyra egy szúrós bokrot dekorált ki karácsonyfának. A láthatóan meggyötört férfi megköszönte a Terrorelhárítási Központnak, hogy nem hagyták magára a családját. A sajtón keresztül ezt üzente: "megvagyok, élek, túléltem, és azt az országnak köszönöm és a kormánynak és a szakembereknek".

Szabadulásának körülményeiről azt mondta, "egyszer csak közölték, hogy futás, oda, és én futottam". Papp istván nem vett részt semmilyen egyeztetésen, vagy megbeszélésen, nem tudja, hogy szabadulását mi előzte meg. Elrablóiról azt mondta, nem ismerte őket, csak arabul beszéltek, ezért nehezen tudott velük kommunikálni. Fogva tartói húszan lehettek, volt egy vezetőjük, és Papp szerint profik voltak, tudták mit csinálnak. Az ENSZ-alkalmazott elmondta, hogy egyedül tartották fogva, a szökés pedig felvetődött ugyan, de az öngyilkosság lett volna, mert ha lelő négy embert, az ötödik áldozat már egészen biztosan ő lett volna. Papp azt mondta, hogy ha január 9-ig nem sikerült volna kiszabadulnia, akkor lehetséges, hogy meghal, mert a szudáni választások fegyveres összecsapásokba is torkollhatnak, akkor az ENSZ kivonulna, és egyedül maradt volna.

A magyar ENSZ-alkalmazottat szerdán szabadították ki az emberrablók fogságából. Papp Istvánt október 7-én a nyugat-szudáni, Dárfúr tartományban fekvő el Faserben egy támadás során rabolták el. A nyugalmazott alezredes az egyik legrutinosabb magyar békefenntartó volt, az ENSZ darfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) kötelékében szolgált egyéni munkavállalóként. Szudánban az ENSZ gyerekkatonák leszerelésével foglalkozó programjában vett részt. Elrablói egy hatalmas károkat okozó szudáni piramisjátékra akarták felhívni a világ figyelmét.