A Financial Timesban ír a kormányra nehezedő "nyomásról" Orbán

Vágólapra másolva!
Elhamarkodottan ítélték meg Magyarországot a kritikusai - írta Orbán Viktor a médiatörvényt ért külföldi kifogásokra a Financial Times című gazdasági lapban megjelent írásában. A magyar miniszterelnök megígéri, hogy Magyarország idén csökkenteni fogja az államadósságát, az EU-elnökséggel pedig egy erős és sikeres Európai Uniót szeretne szolgálni.
Vágólapra másolva!

A magyar EU-elnökség céljairól és a médiatörvényt ért kritikákról is ír Orbán Viktor miniszterelnök a Financial Times című gazdasági lapban megjelent írásában. A cikk címe szerint Magyarországot elhamarkodottan ítélték meg a kritikusai, a miniszterelnök szerint a kritikákat úgy fogalmazták meg, hogy egyáltalán nem foglalkoztak a törvény szövegével. A miniszterelnök elismétli azt az elmúlt napokban többször elhangzott kormányzati érvet, hogy az új médiatörvény európai értékeken nyugszik, és nincsenek benne olyan paragrafusok, amilyenek ne lennének benne más európai országok hasonló törvényeiben.

A miniszterelnök azt írja, ezért csak akkor lennének hajlandóak módosítani a törvényen, ha más országok is megváltoztatnák a szabályozást, különben diszkrimináció érné a magyar törvényt. "Az ilyen nyomást természetesen visszautasítjuk" - írja Orbán, aki szerint mindig is a demokratikus értékeiben gyökerezett Európa ereje.

Hosszan sorolja a magyar kormány gazdasági intézkedéseit, és azt írja, ezeknek köszönhetően büszkén jelentheti, hogy Magyarország tavaly tartani tudta a 3,8 százalékos hiánycélt, 2011-ben pedig jó kilátások vannak arra, hogy maximum 3 százalék legyen a deficit. "Mi leszünk az egyik olyan EU-s ország, amelyik idén csökkenteni fogja az államadósságát" - ígérte Orbán.

Európa végső kérdése az, hogy hogyan lehet magas szintű fenntartaható fejlődést elérni úgy, hogy közben a foglalkoztatottság is nő - írja Orbán, aki szerint az alacsony növekedés elfogadhatatlan, mint ahogy a nagy gazdasági növekedés is, ha közben nem bővül a foglalkoztatottság. Orbán szerint a magyar elnökség alatt megszületik az a kiegészítés a lisszaboni szerződéshez, amelyről decemberben már megállapodás született. "Olyan fontos lépéseket is tervezünk, amelyek biztosítják, hogy ne legyen szükség hasonló válságintézkedésekre a jövőben" - írja Orbán.

A miniszterelnök megismétli azt is, hogy az Európai Unióban egységes romastratégiára van szükség, és Orbán szerint a magyar EU-elnökség egyik kulcskérdése lesz Horvátország csatlakozása is. A miniszterelnök szerint Európa kihívásokkal néz szembe ugyan, de szerinte ezeket biztosan meg fogják tudni oldani, mert se Magyarország, se más európai ország nem lehet erős és sikeres egy erős és sikeres Európai Unió nélkül. "Az elnökségemmel ezt a célt szeretném szolgálni" - zárja a cikket Orbán.