Fellegi: A médiatörvény kommunikációjáról mondtam, hogy elcsesztük

Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter
Vágólapra másolva!
Az Economist egyik blogbejegyzése szerint az egyik magyar miniszter egy protokollvacsorán a desszertnél azt mondta a külföldi újságíróknak, hogy "elbaszták" a médiatörvényt. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az [origo]-nak azt mondta, ő a médiatörvény kommunikációjáról mondta az újságíróknak, hogy "elcseszték". Azóta a brit lap is közölte Fellegi pontosítását.
Vágólapra másolva!

Hosszú bejegyzésben foglalkozik Magyarországgal és a médiatörvény körül kialakult helyzettel a brit hetilap, az Economist véleményblogja. A cikk, amelynek címe szerint Orbán Viktornak rögeszméje a rend, arra próbál választ találni a magyar kormány és kormánypárti képviselők nyilatkozataiból, hogy Orbán Viktorék miért érezték fontosnak, hogy "átnyomjanak egy ilyen vitás szabályozást".

A cikk szerzője szerint ezt még azok után is nehéz megérteni, hogy az elmúlt három napban az újságírók szinte másról sem kérdezték a magyar minisztereket. Az egyik azt mondja, hogy meg kell védeni "az emberek méltóságát" a valóságshow-któl, vagy attól, hogy a gyerekek nyílt szexualitást lássanak a tévében, egy másik azt, hogy meg kellett reformálni a közszolgálati médiát, a harmadik pedig arról beszél, hogy a magyar lapok publikálták a Fehér Miklós futballista haláláról készült képeket - írja a lap.

Az Economist szerint ezek közül egyik sem magyarázza, miért kellett közel 200 oldalas törvényt írni, miért kellett összevonni a közszolgálati média hírszerkesztőségeit, miért fideszes testület felügyeli a sajtót. "Orbán Viktor azt mondja, hogy a törvény részei más európai országok törvényeiben is megtalálhatók. Ha igaza is van, félő, hogy az európai médiaszabályozás legrohadtabb részeit szedték össze" - áll a cikkben.

A szerző szerint a politikusokkal folytatott háttérbeszélgetésekből kiderül, hogy Orbán és a Fidesz a rendszerváltás befejezésének tekinti kétharmados győzelmüket, és hogy Orbán szerint a Fidesz intézkedései megkérdőjelezhetetlenek, ők igazi demokraták, akik legyőzték a kommunistákat, és tudják, mi a jó az országnak. A lap Schmitt Pál köztársasági elnököt Fidesz-vezérszurkolónak nevezi, mielőtt idézi, mit mondott a médiatörvénnyel kapcsolatban pénteken.

A cikk szerint nem teljesen világos a fideszes nyilatkozatokból, hogy pontosan milyen új rendet akar a magyar kormány. A szerző szerint Orbán Viktor az erőt erénynek tartja, ezért is lett az EU-elnökség jelszava az "Erős Európa", de Európa többi része számára "az ereje inkább tekintélyelvűségnek látszik".

A cikk végén a szerző felidéz egy protokollvacsorát, de az nem derül ki, hogy pontosan mikor történt, milyen vacsora volt, és kik vettek részt rajta. A szerző szerint miközben ez EU-elnökség hivatalos sommelier-je borokat szolgált fel, az egyik - a cikkben meg nem nevezett - magyar miniszter előbb azt mondta, hogy a magyar médiatörvény nem különbözik más európai országok törvényeitől, később elismerte, hogy szigorúbb, mint más országokban, és ezt azzal indokolta, hogy Közép-Európában a kormányoknak meg kell védeniük az embereket az antiszemitizmustól és a cigányellenességtől. Mire a tokaji desszertbort is felszolgálták, megadta magát, és azt mondta: "Oké, elbasztuk" - írja az Economist.

E-mailben megkérdeztük az Economistot, hogy pontosan mikor, milyen vacsorán hangzott el az idézett kijelentés, kérdéseinkre egyelőre csak egy automata választ kaptunk. A lap nem közli a cikkeinek szerzőit, és a lap szerkesztőit sem tüntetik fel az impresszumban, ezért nehéz közvetlenül elérni őket.

A cikkben felidézett vacsora január 6-án este volt Budapesten, a magyar kormány 55 brüsszeli újságírót látott vendégül - tudta meg az [origo]. A vacsorán Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is beszélgetett az újságírókkal. A miniszter szerint, miután kiderült, hogy korábban médiavállalkozó volt, az újságírók a médiatörvényről kezdték faggatni. "Hosszan, 30-35 percen át beszélgettünk a témáról, megkérdezték, miért volt szükség a törvényre, és részletekre is rákérdeztek" - mondta Fellegi az [origo]-nak.

"Igen, mondtam ilyet, de nem pont így, és nem ebben az összefüggésben. Amikor arról kérdeztek, hogy hogyan értelmezzük a külföldi reakciókat, elmondtam, hogy szerintem a kialakult kommunikációs helyzetben magunk is vastagon benne vagyunk. Hogy ezt elcsesztük" - mondta Fellegi. A miniszter szerint a beszélgetés angolul zajlott, a blogbejegyzésben idézett fordulatot nem cáfolta (az Economist azt idézte, hogy "we fucked it up"). Fellegi hangsúlyozta azt is, hogy bár az Economist blogbejegyzését úgy is lehet értelmezni, hogy a vacsorán sok bor fogyott, ő egy kortyot sem ivott. "Nincs bennem rossz érzés a bejegyzés miatt, az újságíró korrekt kérdéseket tett fel, korrektül fogalmazott. Csak helyre kell tenni ezt a félreértést" - mondta Fellegi.

Szombat délután az említett, európai politikai eseményekkel foglalkozó Economist-blogon megjelent egy újabb bejegyzés, melyben a szerző beszámol arról, hogy eredeti írásának utolsó bekezdése "nagy izgalmat okozott Budapesten", és a miniszter - akit ő továbbra sem nevez meg - azóta felhívta, hogy tisztázza, pontosan miről beszélt. Eszerint a megjegyzés a médiatörvény "tálalására" és időzítésére vonatkozott. "Elfogadom ezt a pontosítást" - szögezi le a szerző. Egyúttal jelzi, hogy a tokaji említésével az idő múlását kívánta érzékeltetni, nem pedig azt, hogy a miniszter nyelvét "az alkohol oldotta volna meg". "Beszélgetőpartnerem józan volt, ami beismerését még bátrabbá és érdekesebbé teszi" - írja.

A szerző hozzáfűz még néhány észrevételt az ügyhöz, így azt, hogy szerinte a törvény időzítését és tartalmát is elrontotta a kormány, és a kettő összefügg. Egy kevésbé "elsöprő" törvény, melyet nem próbálnak a rádiókra, tévékre, a nyomtatott és az online sajtóra egyaránt kiterjeszteni, nem keltette volna azt a gyanút, hogy a kormány ellenőrzése alá akarja vonni a médiát; egy koncentráltabb, a közmédia újjászervezésére fókuszáló jogszabály pedig hamarabb, jóval az EU-elnökség előtt elkészülhetett volna - írja az Economist blogja.