"Finanszírozható a fantázia szárnyalása" - interjú Fazekas Csabával, az MTVA vezérigazgatójával

2011.01.10. 12:11

Teljesen átlátható lesz, a mostaninál hatékonyabban működik majd, és nem fizet el nem végzett munkáért a közmédia - mondta az [origo]-nak a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és az MTI mögötti gazdasági hátteret biztosító Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Fazekas Csaba. Szerinte nincs jelentősége, hogy utolsó főnöke Simicska Lajos volt, és azt ígéri, hogy a közmédia racionalizálása ellenére mindenkinek jut majd munka, aki eddig dolgozott.

- Több mint 60 milliárd forintos éves költségvetéssel, háromezer alkalmazottal az ön által vezetett Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap az egyik legnagyobb állami intézmény. Mi alapján kérték fel önt ennek az élére? Mit mondott Szalai Annamária?

- Kezdjük onnan, hogy valószínűleg a törvényalkotók fejében, amikor elkezdtek azon gondolkozni, hogy létrehozzanak egy ilyen szervezetet, leginkább a racionalizáció járt. Ezt az útirányt elfogadtuk: mindent meg kell tennünk, ami a költséghatékony működési feltételeket biztosítja, ami a jelenleginél olcsóbb és szervezettebb műsorgyártást tesz lehetővé. Nem arról van szó, hogy kritizálni szeretnénk az elmúlt időszakot, holott vannak természetesen kritizálható részei, de nagyon sok esetben az intézményeket a törvényi feltételek és költségvetési támogatások hiánya kényszerítette olyan helyzetbe, aminek eredménye több esetben látható volt a képernyőn is. Nem térnék ki azokra a hírekre, amelyek például a Duna TV-nél előkerült furcsa szerződésekről szólnak, egyszerűen azt mondom: ahhoz, hogy alkotók nyugodtan munkát végezzenek és ennek a produktuma a képernyőn látható legyen, ahhoz mindenképpen a médiatörvényben most meghatározott, évekre előre kiszámítható források kellenek. Olyan brandeket szeretnénk létrehozni, amelyek együttműködve szolgálják ki azokat az embereket, akiknek nem elég a kereskedelmi televíziózás. Dolgoztam a kereskedelmi televíziózásban, megismertem, és jó műhely volt ahhoz, hogy tudjam pontosan, mi lehet az a termék, amit a közszolgálati televíziózásban létre kell hozni.

- Már a kinevezéséről szóló első hírben megkapta a fideszes címkét, arra hivatkozva, hogy korábban vezette a Hír Tv-t, és vezette Simicska Lajos (a Fidesz egykori gazdasági igazgatója, korábbi APEH-elnök) egyik érdekeltségét. Hogyan fogja ezek után megmutatni a kollégáknak és nyilvánosságnak, hogy ön egy független ember?

- Annak a 15 évnek az alapján, ami megelőzte azt, amiről ezek az újságok írnak. Azokat gondosan elfelejtik. Négy felsőoktatási intézménybe jártam, volt alkalmam külföldön tévézéssel és a promócióval kapcsolatos tanulmányokat végezni, végeztem különböző közgazdasági kurzusokat. És persze dolgoztam is: saját kezűleg raktam össze olyan szolgáltató cégeket - köztük például reklámügynökséget -, amelyek a televíziózáshoz kötődő tevékenységeket végeznek. Mindebből, sajnos, az önéletrajzomat elvágva, csak az utolsó részt veszik elő. Egyébként, kérem, ne felejtse el, nem szerkesztő vagyok, hanem gyártási vezető, menedzser.

- Erősen központosított ez a most felálló közmédia rendszer, a pénz és a munkavállalók is egy helyen vannak. Mit fognak csinálni a vezérigazgatók, az adófőszerkesztők?

- A médiatörvény és a szervezeti és működési szabályzatunk nagyon világosan kimondja: a rádió, az MTI és a televíziók vezérigazgatói a tartalomért felelősek. Ők azok, akik megrendelik a médiaszolgáltatást végző alaptól azt a tartalmat, amit megálmodnak a csatornáikra. A vezérigazgatók a közszolgálati kódex alapján dolgoznak, amely pontosan meghatározza, hogy milyen értékek mentén kell megvalósulnia Magyarországon a közszolgálati műsorszolgáltatásnak. Én az alapot vezetem, mi műsortartalommal, koncepciókészítéssel nem foglalkozunk. Ezért is mondom - az előző kérdésére visszautalva -, hogy vezethettem volna bárkinek a cégét, a feladatom most sokkal inkább közgazdasági, mint tartalmi jellegű.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Erre gondolhatott Rákay Philip, az M1 intendánsa, aki szerint Medveczky Balázs MTV-vezérigazgató azt mondta neki: eressze el a fantáziáját, legyen kreatív, ő pedig majd ad "pénzt, paripát, fegyvert". Ezek szerint anyagi értelemben szabadok lesznek a csatornák?

- Én azt hiszem, hogy ez nem így hangzott el, olvastam én ezt egy másik forrásból is, ahol másként volt megfogalmazva. Azért nem hiszem, mert Balázs rutinos, és pontosan érti ezt a rendszert, hiszen a kialakításában a tanácsai nagyon sokat számítottak. Teljesen egyértelmű, hogy ki biztosítja a pénzt, paripát, fegyvert. Hogy ki mennyire engedi el a fantáziáját? Ha engem kérdez, én is azt mondom, hogy nyugodtan engedje el, hiszen ha finanszírozható a fantázia szárnyalása, ha a vezérigazgatók olyan műsorrendet tudnak megálmodni, ami teljesíthető a rendelkezésre álló költségvetésből, akkor semmi akadálya. A pénz, paripa, fegyver nem a vezérigazgató dolga, hanem az enyém. Az én feladatom, hogy ezt alátegyem az álmoknak.

- Pont az érdekel, hogy mekkora szabadsága lesz a vezérigazgatóknak, hiszen a pénzt az alapból kapják. Ennek a tanácsában persze ők is ott ülnek, de hogyan fog ez működni: kapnak egy keretet, vagy műsoronként kell pénzt kérniük?

- Ez is egész pontosan meg van fogalmazva a törvényben. Most úgy látom, hogy egy kicsit korai az az időpont, amikor ennek a tanácsnak idén össze kellene ülni. A tanács tagja a négy közmédium vezérigazgatója, jómagam, és két, általunk egyelőre még nem ismert ember, akiket az Állami Számvevőszék delegál. Az Állami Számvevőszék két delegáltja a függetlenség és a gazdasági hatékonyság felügyelete érdekében tart velünk, egyébként a négy közmédiumnak konszenzus alapján kell elosztania azt az összeget, amiből szárnyalhat a fantázia.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fazekas Csaba (középen) az MTV dolgozóinak tartott tájékoztatón. Tőle balra Závodszky Zoltán
szolgáltatási, jobbra Nagy Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes

- Akkor lesz egy keretük, és nem kell egyenként, műsoronként az alaphoz menni?

- Egy előre megtervezett műsorrend - valószínűleg nem másodpercre pontosan - fogja tartalmazni az igényeket. Ez az első év, bocsásson meg, ha nem tudok most mindent előre megjósolni úgy, hogy december 31-én is azt mondhassam: pontosan úgy történt minden, ahogy most elmondtam. Az elképzelés az, hogy az elosztás az előre megtervezett műsorrendek végrehajtása alapján történik. A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy ne legyenek a csatornák között párhuzamosságok. A Duna TV és a Magyar Televízió ne sugározzon egy időben ugyanolyan műsort, ne ugyanannak a nézőközönségnek próbáljon meg sugározni, ne legyen verseny a közszolgálaton belül a nézők kegyeiért. Így lesz lehetséges például az is, hogy a kereskedelmi igazgatóságunk olyan hirdetési csomagokat tudjon létrehozni, amivel egy hirdető a lehető legszélesebb kört érheti el, így remélhetőleg sokkal nagyobb lesz a reklámbevételünk is.

Minden pénz egy kalapban
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kezeli a közszolgálati médiacégek vagyonát és az archívumokat, az alapba folyik be minden, a közmédiára szánt forrás: a tévék és rádiók által fizetett médiaszolgáltatási díjak, a pályázati díjak, bírságok, illetve a 15 százalékosnál nagyobb nézettséggel rendelkező tévék reklámbevételének 3 százaléka. Az alap legfontosabb bevétele azonban az úgynevezett közszolgálati hozzájárulás. Ez vált fel minden korábbi költségvetési támogatást, és jelentős összeg lesz: a 2011-es költségvetésben különböző jogcímeken összesen 58,7 milliárd forintot szánnak a közmédiának, míg a médiatörvény melléklete szerint 2012-ben 64,8 milliárd forint lesz a hozzájárulás, amit 2013-tól évente növelni kellene az inflációval. Az alap kezelője a Médiatanács, amelynek elnöke, Szalai Annamária jogosult kinevezni és felmenteni a vezérigazgatót. Az alap támogatáspolitikáját, éves tervét és beszámolóját is a Médiatanács fogadja el. A közmédiának szánt támogatás elosztásáról az alap tanácsa dönt, amelyben a négy vezérigazgató mellett helyet kap az Állami Számvevőszék elnökének két delegáltja, illetve az alap vezérigazgatója.


- A reklámbevételek is egyetlen kalapba vándorolnak majd, és a következő évben újra elosztják a pénzt?

- Bízunk benne. A jelenlegi reklámbevételek - az összes csatornát figyelembe véve - sajnos messze alulmúlják azt az összeget, amelyből gazdálkodni tervezünk a jövőben. Ha ez, mondjuk a duplájára nő, sajnos még akkor sem éri el a közmédia-rendszer működési költségeinek hibahatárát.

- Az egységes gyártást hogyan képzelik el, mondjuk, a hírműsorok tekintetében? A törvény az MTI-hez rendeli a közszolgálati médiacégek hírekkel való ellátását.

- Az MTI-ben az összes közmédia csatornát kiszolgáló hírcentrum alakul. Mire gondol pontosan?

- Nyersanyagot fog adni az MTI a különböző csatornák saját hírműsorainak, vagy pedig kész műsorokat? Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója azt mondta, ő úgy képzeli: "Fél nyolc van, kapcsoljuk a Magyar Távirati Irodát".

- A jelenlegi elképzelések szerint ez a hírcentrum tartalmaz egy híradó-szerkesztőséget is, amely a különböző csatornák híradóit gyártani fogja.

- Komplett híradókat?

- Nagy valószínűséggel. Mondanék egy példát: a Magyar Rádiónak van három főadója és egy hírszerkesztősége. Ez a szerkesztőség látja el mindhárom adót hírekkel, úgy, ahogy a csatorna a maga igényei szerinti híreket megrendeli. Így fog működni majd ez a hírcentrum is, csak már nem csupán három - sőt, több - rádióadót szolgál ki hírekkel, sőt, hírműsorokkal, hanem négy tévécsatornát és az online felületeket is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- És az MTI e mellett még ingyenesen el fogja látni hírekkel a kereskedelmi tévéket és az írott sajtót?

- Igen, megszűnik az MTI alap hírszolgáltatásért szedett díja, ingyenes hírforrássá válik. De természetesen elképzelhetők olyan egyedi szolgáltatások, amelyek megrendeléséért majd fizetniük kell a piaci szereplőknek.

- Hogyan működik majd a külső cégek által gyártott műsorok beszerzése? Arról vezérigazgatók és intendánsok maguk döntenek?

- Csakis a gazdaságosság és a racionalitás dönthet.

- Ön is említette korábban, hogy pont ezen a területen voltak botrányos ügyek az elmúlt években.

- Azért van egy kézben ez az egész, mert úgy gondolom, hogy ha porlasztva van a felelősség, akkor - ahogy ön is hallott feltételezéseket, mert tényeket még nem tudunk - sokkal egyszerűbben jöhetnek létre félreérthető helyzetek. Egyszemélyi felelősségem van azzal kapcsolatban, hogy soha többé ne érkezhessenek olyan furcsa hírek, mint amelyekre utalt.

- Tehát teljesen átlátható lesz a gyártás és a beszerzés?

- Természetesen. Teljesen.

- Csak azért kérdezem, mert ez nem volt egyértelmű az elmúlt években. Az [origo]-nak is voltak csatái például az MTV-vel bizonyos szerződések kiadásáért.

- Örültem volna annak, ha ezeket a szerződéseket önök minden esetben megkapják. Én egy dolgot tudok mondani: a tervem az, hogy ez teljesen transzparens legyen a jövőben.

- A legnagyobb szerződés, amit sokáig nem is akartak nyilvánosságra hozni, az épp ennek az épületnek, az MTV óbudai székházának az építésére vonatkozik. Mik a tervei az intézmények elhelyezésével? Összeköltöznek egy helyre?

- A legracionálisabb megoldást fogjuk választani. A jelenlegi helyzetet, hogy itt ülünk, és itt beszélgetünk, azt egy, az előző időkben megkötött szerződéscsomag rögzíti. Ehhez a garanciát a beruházónak az előző kormány biztosította. Hogy pontosan mit hoz a jövő, azt - még egyszer mondom - a racionalitások fogják meghatározni. Jelenleg nincs olyan tervünk, hogy elköltöztessük ebből a székházból ezt az intézményt, mert az ismételt költségeket jelentene.

- És a többi intézményt ide költöztetni Óbudára?

- Teljesen kézenfekvő lenne, hogy a többi intézmény ideköltözzön. Ez logisztikai, befogadóképességet is érintő feladat. De csak annak a - jelenleg még tárgyalás alatt lévő - szerződéscsomagnak az értelmezését követően lehet erről dönteni, amely ennek az épületnek az MTV általi használatát rögzíti.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Ön mit tartana racionálisnak: továbbra is bérelni ezt az épületet, vagy jobb lenne megállapodni egy adásvételről, és saját tulajdonba venni?

- Nézze, ha megismerném végre azokat a számokat, amelyeket várok a beruházótól, akkor abban a pillanatban dönteni tudnék erről, de már más szereplők is beléptek a képbe. Most már a vagyonkezelő (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) szerepe sokkal erősebb a döntéshozatalban, mint az alapé, az ő átvilágításuk nélkül én erről nyilatkozni nem tudok. Logikusnak tűnik, hogy ebben a házban működjön az összes intézmény, a legolcsóbb ez lenne. Ne feledje, az összes ingatlan közül ez épült kifejezetten médiavállalat számára, és itt van csak lehetőség a bővítésre is.

- Azt ígérte az alap honlapján a munkatársaknak, hogy nem lesz tömeges elbocsátás, "a tehetséges, dolgozni akaró munkatársaknak lesz helyük és munkájuk". Ha azokat a sokat emlegetett párhuzamosságokat kiküszöbölik, akkor is jut mindenkinek munka?

- Nagyon reméljük. A tényekhez hozzátartozik néhány dolog: vannak olyan intézmények, amelyekben vannak olyan munkatársak, akik hosszú hónapok, akár évek óta nem vették még fel a belépőkártyájukat sem. Nem tudom, hogy ez köztudott-e, én meglepve hallottam. Az én megfogalmazásom az volt, hogy aki eddig dolgozott, az ezután is fog. Ehhez tartom magam. Eddig, mondjuk, egy eseményre négy különböző helyről indult hírstáb, minimum két kamerával, négy kocsival. Mostantól csak egy fog menni, a felszabaduló kapacitás - újságírók, autók és kamerák - pedig más riportot vagy éppen más műsort tudnak csinálni.

- Jelenleg még az egész rendszer úgy néz ki, mint a régi, csak a munkáltató változott meg, az alap egyes divíziói vették át a kollégákat, amelyek megfelelnek a korábbi cégeknek. Ezek a divíziók előbb-utóbb felbomlanak és átalakulnak másfajta szervezeti egységekké?

- Nincs ilyen terv.

- Tehát aki Duna Tv-s volt, az továbbra is a Duna-divíziónál marad?

- Jelenleg az MTVA alkalmazottjaként a Duna Tv divízióban dolgozik. Az átdolgozást viszont már most sem tiltja semmi. Sőt, az eszközök kereszt-használatát sem tiltja semmi. Eddig nehezen elképzelhető, átszámlázással dúsított feladat lett volna, hogy a Magyar Televízió közvetítőkocsiját a Duna Tv az uniós elnökség közvetítésére használja. Máshonnan, esetleg egy magáncégtől kellett volna eszközt beszerezni, hogy el tudja látni a rárótt feladatot. Ehhez képest most belső együttműködéssel sikerült megoldani és spórolni félmillió forintot. Sok kicsi sokra megy.

KAPCSOLÓDÓ CIKK