Az ombudsman szerint több pszichológus kell a börtönökbe

Vágólapra másolva!
Az állampolgári jogok biztosa szerint javítani kell a magyarországi börtönviszonyokon. Szabó Máté úgy véli, hogy egyebek mellett több börtönpszichológust és orvost kellene alkalmazni a büntetés-végrehajtási intézetekben, hogy megakadályozzanak olyan eseteket, mint amilyen az év első napján történt Vácon.
Vágólapra másolva!

Az államnak a leghatározottabban, minden lehetséges eszközzel fel kell lépnie a fogvatartottak egyes csoportjai körében terjedő erőszakkal szemben - közölte az állampolgári jogok biztosa. Szabó Máté kijelentésével arra a hírre reagált, hogy az év első napján a váci börtönben két rab agyonverte a társát. A biztos éppen ezért szeretné mihamarabb elérni, hogy javuljanak a börtönviszonyok, ezen belül is bővítsék a mentálhigiénes szolgáltatásokat Magyarországon.

A demokratikus jogelvek és a jogállamiság megkövetelik, hogy a fogvatartás végrehajtása a társadalomba visszavezető legyen, biztosítsa az elítélt életének, testi épségének és emberi méltósághoz való jogának érvényesülését a szabadságvesztés teljes időtartama alatt - tette hozzá Szabó Máté.

A biztos egyúttal fontosnak és szükségesnek tartja, hogy a börtönökben több orvost és pszichológust alkalmazzanak, hisz a szakemberek tudják megfelelően kezelni az elítéltek mentális állapotát. Véleménye szerint egyes helyeken növelni kellene a nevelők és felügyelők létszámát is, hiányuk ugyanis nehezíti a rabok közötti erőszak megelőzését.

Szabó Máté javaslataival és megállapításaival a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője is egyetértett, ám elmondása szerint pénzhiány miatt ezek megoldására egyelőre nincs lehetőség.