Súlyosbítaná Zuschlag büntetését az ügyész - kezdődik a másodfok

Vágólapra másolva!
Nyolc és fél éves büntetése enyhítését reméli a másodfokú eljárástól Zuschlag János, a vád azonban még súlyosabb büntetést kér az egykori szocialista képviselőre. Zuschlag és társai egyesületek és alapítványok fiktív pályázataival biztosítottak az ifjú szocialistáknak pénzt, és 72 millióval károsították meg az államot.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel kezdődik a Szegedi Ítélőtáblán Zuschlag János korábbi szocialista országgyűlési képviselő és társainak másodfokú tárgyalása. Az egykori politikust tavaly 8 és fél év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték, ami ellen a fellebbviteli főügyészség súlyosbításért, a vádlott és a védelem pedig enyhítésért fellebbezett.

Zuschlag elsőfokú pere 2008. október 8-án kezdődött el Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, és több mint 80 tárgyalási napon át tartott. A per során több vezető szocialista politikust is tanúként hallgattak ki, köztük Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt. Végül 2010. március 31-én a bíróság Zuschlagot 8 év 6 hónap börtönre, tíz év közügyektől eltiltásra és vagyonelkobzásra ítélte folytatólagosan elkövetett csalás, Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, bűnpártolás és magánokirat-hamisítás miatt.

A bíróság Zuschlag 15 vádlott társa közül 14-et szintén bűnösnek talált, csak a tizenhatodrendű vádlottat mentette fel. Hét vádlott letöltendő büntetést, három felfüggesztett börtönt, négy pedig pénzbüntetést kapott. Az MSZP az ítélet napján bejelentette, hogy a párt kizárja tagjai közül Zuschlag Jánost, akinek tagsági viszonyát már korábban felfüggesztették. A volt képviselő 2007 szeptembere óta van előzetes letartóztatásban.

Az elsőfokú ítélet szerint Zuschlag és társai fantom, vagy fantomizálódott egyesületek és alapítványok segítségével, különböző fiktív programokra elnyert pályázatokkal szereztek pénzt az Ifjú Szocialisták Mozgalma (ISZM), a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT), a két szervezet egyesülésével 2002-ben létrejött a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Mozgalma (FIBISZ), majd 2004-től a Fiatal Baloldal (FIB) működésének és programjainak finanszírozására.

A bíróság szerint megvalósult a bűnszervezetben való elkövetés minden kritériuma. A tanácsvezető bíró az indoklásban úgy fogalmazott: "a Zuschlag-csoport egy fehérgalléros bűnszervezet". A szervezetet az elsőfokú ítélet szerint Zuschlag irányította, ő adott utasítást például fiktív jelenléti ívek készítésére, a pályázatok benyújtására. A csoport a bíróság szerint több mint 72 millió forint kárt okozott.

Zuschlag a per során beismerte, hogy az elnyert összegeket nem a pályázatban megjelölt célra fordították, de azt hangsúlyozta, hogy azokat közösségi célokra költötték. Az utolsó szó jogán elmondott beszédében is azt kifogásolta: a vád figyelmen kívül hagyja, hogy kényszerpályán mozgott, mivel a rendszer volt hibás. "Higgye el a bíróság, bőven volt időm megbánni a tetteimet" - mondta az akkor már 2 és fél éve előzetesben lévő Zuschlag, aki kijelentette azt is: az ügyészség elfogult, példát akar statuálni velük.