Tesztnek tartja a médiatörvényt ért bírálatokat Navracsics

Vágólapra másolva!
Nem a médiatörvény, hanem az EU-elnökség átvétele miatt erősödött fel a kritika Magyarországgal szemben - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy lengyel lapnak adott interjújában. A politikus szerint ez olyan, mint egy teszt, és azt mutatja, hogy a nyugati országok nehezen hiszik el, hogy léteznek erős demokráciák keleten. Navracsics szerint uniós ellenvetések miatt átdolgozhatják az új médiatörvényt, de akkor az összes EU-tagállam hasonló jogszabályát is felül kell vizsgálni.
Vágólapra másolva!

A médiatörvényről és a magyar EU-elnökség célkitűzéseiről nyilatkozott Navracsics Tibor a Rzeczpospolita című lengyel lap hétfői számában megjelent interjúban. A közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes a médiatörvényt érintő széles körű bírálatokról azt mondta: ezek kiváltó oka nem pusztán a médiatörvény, hanem egyfajta bizalmatlanság a nyugati országok részéről, amelyek nehezen tudják elhinni, hogy Kelet-Közép-Európában erős demokráciák léteznek.

Navracsics szerint, amikor egy térségbeli ország átveszi az EU-elnökséget, felerősödik a kritika. Nem volt ez másképpen a szlovén és a cseh elnökség idején sem, amelyeknek szintén megvoltak a maguk "nemzetközi botrányai", jóllehet egyiküknek sem volt új médiatörvénye az elnöksége kezdetén - mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint "ez egy teszt, amelyen át kell esni". A mindennapos elnökségi munka során a nyugati partnerek és újságírók látni fogják, hogy Magyarország esetében olyan partnerről van szó, amelyben bízni lehet, amely jól felkészült a feladatainak ellátására - tette hozzá.

A fideszes politikus szerint éppen ezért fontos, hogy az EU-elnökséget az idei évben egymás után adó két térségbeli ország, Magyarország és Lengyelország jól együttműködjenek, mert ez hozzájárulhat Közép-Európa "emancipációjához".

A miniszterelnök-helyettes - Orbán Viktor kormányfő korábbi hasonló nyilatkozatára utalva - megismételte, hogy Magyarország átdolgozza a médiatörvényt, ha az Európai Bizottság úgy találja, hogy annak egyes pontjai nem egyeztethetők össze az európai joggal. Ugyanakkor Magyarország elvárja, hogy az EU-tagországok összes médiatörvényét vizsgálják meg és szükség esetén módosítsák - tette hozzá.

Ezzel egyidőben Németh Zsolt külügyi államtitkár a magyar EU-elnökségi honlapon közölt blogbejegyzésében úgy foglalt állást, hogy a Magyarország elleni hisztérikus kirohanások hátterében egyes magyar értelmiségi körök tűnnek fel. A médiatörvény körüli vitában senkinek sincs joga megkérdőjelezni Magyarország demokratikus elkötelezettségét - tette hozzá az államtitkár.