Nem találta jogsértőnek Ice-T számát a Médiatanács

Vágólapra másolva!
Nem volt jogsértő, hogy a Tilos Rádió délután adta le Ice-T egyik, trágárságokat is tartalmazó számát - döntött saját blogja szerint a Médiatanács. A blogbejegyzés szerint az eljárás nem hivatalból, hanem bejelentésre indult, és nem ez volt az első eset, hogy trágár dalszövegeket vizsgáltak.
Vágólapra másolva!

A Médiatanács blogja szerint a testület szerdán megszüntette a Tilos Rádió ellen indított eljárást, mert úgy találta, hogy nem sértette a régi, január 1. előtt hatályos médiatörvény rendelkezéseit, hogy szeptemberben lejátszotta Ice-T amerikai rapper egyik, angol nyelvű számát. A Médiatanács szerdán délután tartott sajtótájékoztatóján megerősítették, hogy a blogon megjelentek hivatalosnak tekinthetők.

A blogbejegyzés szerint a Médiatanácshoz 2010. szeptember 3-án érkezett bejelentés, hogy a Tilos Rádió egy nappal korábban, 17 óra 53 perckor egy olyan számot kezdett sugározni, amely - a bejelentő szerint - a kiskorúak egészséges erkölcsi és szellemi fejlődését veszélyeztetheti. A Médiatanács november 3-ai ülésén megtárgyalta a panaszt, és úgy határozott, hogy megbízza az NMHH monitoring szolgálatát a kifogásolt szám elemzésével.

A monitoring szolgálat megállapította, hogy az elhangzott szám trágár, obszcén tartalma miatt sérülhettek a kiskorúak érdekei. Ez után a hivatal tartalomfelügyeleti főosztálya a december 13-án kelt levelében megküldte a rádiónak a hatósági ellenőrzés megállapításait. A Tilos Rádió közzétette a levelet, amely után széleskörű vita alakult ki az eljárásról, amelyről beszámolt a BBC is, illetve amelyhez a Twitteren keresztül maga az amerikai rapper is hozzászólt.

A Médiatanács blogja szerint a vizsgált szám valóban tartalmaz trágár és obszcén szavakat, és nem is ez volt az első eset, hogy a hatóság eljárt hasonló ügyben. A Médiatanács elődje, az ORTT 2007-ben például - szintén panaszra - a Petőfi Rádió műsorát vizsgálta, amiért az leadta Ganxsta Zolee és a Kartel Keleti oldal - nyugati oldal című számának vágatlan változatát. Az ügyben akkor elmarasztaló határozat született.