Népszabadság: Az orvosi kamara elnökének eltitkolt tiszteletdíja miatt nyomoznak

Vágólapra másolva!
Közérdekű adat eltitkolása miatt indult nyomozás a Magyar Orvosi Kamara ellen. Egy tardi háziorvos kifogásolta, hogy a testület több törvényben előírt adatot nem tesz közzé, köztük Éger István elnöki tiszteletdíját. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium is vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Eddig nem tették közzé a Magyar Orvosi Kamara elnökének tiszteletdíját, holott már 2005-ben az ombudsman is úgy foglalt állást, hogy nyilvánossá kellene tenni az adatot. A Népszabadság információi szerint a Fővárosi VI-VII. Kerületi Ügyészség közérdekű adat eltitkolása miatt nyomoz a Magyar Orvosi Kamara ellen. A lap írása szerint Keszthelyi Gyula tardi háziorvos kifogásolta, hogy a köztestület több törvényben előírt adatot - közöttük Éger István elnöki tiszteletdíját - nem tesz közzé.

Az ügyészségi nyomozás hírére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága is vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, a kamara eleget tett-e ennek a kötelezettségének vagy sem - mondta Gui Angéla kommunikációs vezető. Szócska Miklós államtitkár két hete, a kamarai tagságról szóló vita kapcsán hozta szóba Éger István fizetését, a tényleges tiszteletdíjáról nem beszélt, de felrótta az elnök kétmilliós igényét. A lap írásban feltett kérdéseire Éger István nem válaszolt.

A Népszabadság szerint 2003-ban az elnök tiszteletdíja havi 810 ezer forint volt, azóta nem tudni, hogy hogyan változott. Az összeg már akkor is felháborodást váltott ki, mert a korábbi kamarai elnök, Kupcsulik Péter havi 45 ezer forint tiszteletdíjért végezte a munkáját. A lap szerint az utóbbi években megtépázódott Éger István elnök népszerűsége, az is rontott a viszonyán az orvosokkal, hogy az önkéntes kamarai tagdíjat nem fizetőket behajtással és bírsággal fenyegette meg.