Több mint kétszáz településen védekeznek a belvíz és az árvíz ellen

2011.01.12. 14:42

Tizenegy megye 227 településén védekeznek az árvíz vagy a belvíz ellen. Az elöntések miatt összesen 174 embert költöztettek ki az otthonából.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az ország 11 megyéjében összesen 227 településen védekeznek az árvíz és a belvíz ellen. Eddig 174 embert telepítettek ki az otthonából. Belvíz 3770 négyzetkilométert borít, ennek több mint a fele vetés vagy szántó. A folyók mentén 1290 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

A Hortobágy-Berettyón és a Sebes-Körösön még harmadfokú a készültség

Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó és a Sebes-Körös felső szakaszán összesen 86 kilométeren van. A Tiszán Kisköre és Algyő között 264 kilométeren másodfokú a készültség, és ez a fokozat van érvényben a Zagyva alsó szakaszán és a Hármas-Körös torkolatánál is. Elsőfokú a készültség a Tiszán Algyő és a déli országhatár között a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körös felső és középső szakaszán

Szabolcsban negyven településen védekeznek a belvíz ellen

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében negyven településen van belvízvédelmi készültség, ebből harminc másod-, tíz pedig elsőfokú készültséget tart fenn. Az olvadás miatt az elmúlt napokban kismértékben emelkedett a csatornák vízszintje, a belvízi helyzet miatt a korábban elrendelt készültség valamennyi védelmi szakaszon továbbra is érvényben van. A nyíregyházi vízügyi igazgatóságnál már készülnek a tavasszal várható belvízre, a csatornákból kikotorják az iszapot, valamint folyamatosan ürítik a belvíztározókat.

Hajdúhadházon remélik, hogy nem lesz több csapadék

Hajdúhadházon folyamatosan dolgoznak a vízelvezetésen abban a három városrészben, amelyek víz alatt vannak, árkokat ásnak, szivattyúznak, és homokzsákokkal próbálják elvezetni a vizet. A városban egy esősebb időszak negyven-ötven lakóházat is lakhatatlanná tenne a polgármester szerint. Csáfordi Dénes úgy véli, ha nem jön egy esős időszak, akkor megmenekülhetnének az épületek.

A településen már néhány melléképület összedőlt, a karácsonyi időszakban pedig három családot kiköltöztettek az otthonából. A legnagyobb a gond Hajdúhadház azon részén van, ahol korábban vízjárta területeken építkeztek. A polgármester elmondta, a megelőzésre helyezik a hangsúlyt - épül az új csatorna- és árokrendszer -, mert egy vészhelyzetben nem tudnák elhelyezni a kitelepített embereket, egyedül a tornaterem alkalmas erre.