Felülvizsgáltatná a Mal Zrt. engedélyét az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint veszélyes hulladékká kellett volna minősíteni a vörösiszapot. Ennek ellenére nem indítanának eljárást Magyarország ellen, de felülvizsgáltatnák az iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt. engedélyét.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak veszélyes hulladékká kellett volna minősítenie a vörösiszapot - ezt állapította meg egyebek között az Európai Bizottság abban a levélben, amelyet a magyar hatóságokhoz intézett, miután lezárult a kérdésben folytatott elemzése. Az erről szóló sajtóértesüléseket megerősítve Joe Hennon, a bizottság szóvivője az MTI-nek szerda este azt mondta: egyelőre nincs szó arról, hogy a bizottság jogsértési eljárást indítana emiatt Magyarország ellen. Csak informális jellegű levélváltásról van szó - tette hozzá.

"A bizottság véleménye szerint az iszapot veszélyes anyagnak kellett volna minősíteni a bányászati hulladékok kezeléséről szóló uniós irányelv alapján" - fogalmazott a szóvivő, aki szerint ez az anyag összetétele alapján dönthető el. A levélből kiszivárgott részletek szerint a bizottság úgy látja, hibás a kormány érvelése, miszerint az ajkai timföldgyárra nem lehetett alkalmazni az irányelvet. Azt azonban a testület nem vonta kétségbe, hogy a kormány nem felelős katasztrófáért.

A testület ugyanakkor felvetette, hogy vizsgálják felül az érintett vállalat számára kibocsátott engedélyt. Ennek is az lenne a fő célja, hogy biztosítsa az anyag megfelelő besorolását - tette hozzá a szóvivő. Hennon szerint a bizottság elismerte a kormány gyors és határozott reagálását is a tragédiára, viszont választ vár a levelében felvetett kérdésekre.

Az uniós végrehajtó testület még októberben, az Ajka környéki vörösiszap-katasztrófát követően fordult tájékoztatásért a kormányhoz, és mostani véleménye a kormány válasza, illetve saját értékelése alapján született.

Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője kedden jelentett be, hogy a vörösiszap-katasztrófa után állami irányítás alá vont Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletét szerinte további egy évvel meg kellene hosszabbítani. A gyár működésének elsődleges feltétele az egységes környezethasználatra vonatkozó engedély, amely 2011. február 28-án lejár. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a gyár engedélyének ügyében 2010. december 9-én indított eljárást. Ékes szerint csak állami felügyelettel valósítható meg az új, száraztechnológia bevezetése.

Az Ajka melletti tárolóból október elején öntött ki a vörösiszap a gát átszakadása miatt. Az állam felügyelete alá került Mal Zrt. ellen a katasztrófa miatti kártérítési perek hétfőn kezdődtek el. A vörösiszap-katasztrófáról szóló anyagainkat itt érheti el.