A Fidesz-KDNP-frakció munkacsoportja sem támogatja a felsőoktatási koncepciót

Vágólapra másolva!
A jelenlegi formájában nem támogatja a felsőoktatási törvény koncepcióját a Fidesz-KDNP-frakció oktatási munkacsoportja. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint olyan javaslatot tartanának elfogadhatónak, amely a Magyar Tudományos Akadémia elnökének javaslatán alapul.
Vágólapra másolva!

Új felsőoktatási koncepciót vár a Fidesz és a KDNP oktatási munkacsoportja. Az oktatási államtitkárság és a munkacsoport között zajlott egyeztetés emlékeztetője szerint a jelenlegi formában nem fogadják el a vitára bocsátott anyagot. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban az áll, hogy a munkacsoport tagjai indokoltnak tartják, hogy a mostani felsőoktatási koncepció helyett "egy szikárabb, csak az alapelveket és a célokat megfogalmazó előterjesztés készüljön".

A testület szerint az új koncepció alapjául Pálinkás Józsefnek, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének a javaslata szolgálhat. Az MTA elnöke decemberben fogalmazta meg aggályait, arról részletesen itt olvashat.

A dokumentum szerint a munkacsoport elnöke Pokorni Zoltán, aki már korábban is bírálta a felsőoktatási törvény anyagát. Pokorni szerint jóval rosszabb a koncepció fogadtatása, mint ahogyan azt a minisztérium oktatási államtitkársága állítja. A parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke azzal érvelt a lapnak, hogy a rektori konferencia is azt fogalmazta meg, hogy nem áll a tervezet mögött stratégia, és kidolgozatlannak tartják a finanszírozást. A vitaanyaggal kapcsolatban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is kritikákat fogalmazott meg. A csütörtöki Népszava arról ír, hogy sem a felsőoktatási, sem pedig a közoktatási törvény koncepcióját nem támogatták szakmai és politikai körökben.