Vitatják a Zuschlag-per védői a bűnszervezet vádját

2011.01.13. 10:46

A védők perbeszédeivel folytatódik a Zuschlag-per tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. A hatodrendű vádlott ügyvédje is igyekezett cáfolni az üzletszerű elkövetés és a bűnszervezet vádját.

A büntetések enyhítését indítványozták perbeszédeikben a Zuschlag-per védői. A másodfokú tárgyalás harmadik napján a hatodrendű vádlott védője, Bánáti János is vitatta az üzletszerű elkövetést és a bűnszervezet vádját. A védő szerint az első fokon eljáró bíróság ítélete több ponton is szembehelyezkedik a Legfelsőbb Bíróság eseti döntéseivel. Az ügyvéd szerint védence a bűnösségét és a csalás tényét elismerte, de bűncselekményt nem saját személyes haszna érdekében követte el, ezért az üzletszerű elkövetés kizárható.

A tárgyalás szerdai napján Zuschlag vádlott-társainak ügyvédei is enyhítést indítványoztak, a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc ügyvédje pedig védence felmentését kérte. A védők szerint a bíróság a bűnszervezet meglétét lényegében a másodrendű vádlott, Lados István önellentmondásokkal és gyakran más vallomásokkal is ellentétben álló nyilatkozataira alapozta. A másodfokú tárgyalás első napján az ügyész súlyosbítást indítványozott.

Zuschlag Jánost tavaly március végén ítélte nyolc és fél év börtönre az elsőfokú bíróság csalás és más bűncselekmények miatt, amelyeket az ítélet szerint társaival együtt, bűnszervezetben követett el. Az elsőfokú ítélet szerint Zuschlag és társai fantomegyesületek és -alapítványok segítségével, fiktív programokra elnyert pályázatokkal szereztek pénzt szocialista ifjúsági szervezetek működésének finanszírozására, amivel több mint 72 millió forint kárt okoztak. Az elsőfokú ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK