Újabb huszonkét embernek kellett elhagynia az otthonát a belvíz miatt

Vágólapra másolva!
Több mint húsz embert kellett kilakoltatni az ár- és belvízhelyzet miatt az országban csütörtökön. Az elmúlt napban a belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, azonban árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a hazai folyók újabb szakaszain.
Vágólapra másolva!

Huszonkét embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát a belvíz miatt csütörtökön országszerte. Vannak olyanok, akik már visszaköltözhettek. Jelenleg a kitelepítettek száma 209.

Az elmúlt napban az ország tizenkét megyéjének csaknem 250 településen kellett ár- és belvízi védekezési munkálatokat végezni. Több mint 2200 ember száznál is több szivattyúval dolgozott.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint csütörtökön a belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, jelenleg is valamivel több mint 377 ezer hektár.

Eközben a hazai folyók újabb szakaszain kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni. Jelenleg csaknem 1300 kilométernyi szakaszon folynak a munkák. Harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyó és a Sebes-Körös felső szakaszán, összesen 86 kilométeren van.

Szombaton elöntheti a víz a győri rakpartot

A Vének-Dunaremete közötti árvízvédelmi szakaszon és a Dunaremete-Rajka közti árvízvédelmi szakasz dunakiliti őrjárásán elsőfokú árvízvédelmi, a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon pedig elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el pénteken az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Tájékoztatásuk szerint napközben az áradás Nagybajcsnál intenzívebbé válik majd. A győri rakpartot várhatóan szombat reggel öntheti el a víz. A Rábán, a Répcén és a Marcalon nem várható árhullám.

Nőtt belvízzel elöntött területek nagysága a Közép-Tisza vidékén

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék miatt a Közép-Tisza vidékén mintegy 5 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, amely jelenleg 643 négyzetkilométer. Csütörtökön 43 stabil és 32 mobil szivattyútelep összesen 5,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadók irányába. Az igazgatóság területén a belvíz elleni védekezésben az elmúlt napon 186 ember vett részt.

A területi vízügyi igazgatóság védelemvezetőjének, Lovas Attilának a tájékoztatása szerint az apadó Tisza vízállása Szolnoknál a másodfokú védekezési szinthez közeli értékű, 754 centiméter volt csütörtökön. A Szolnok alatti szakaszon pedig a következő napokban 2-8 centimért apadhat a víz. Az igazgatóság a folyók mentén döntően már elsőfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn.

Tovább romolhat a belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A meteorológiai előrejelzések szerint a hétvégén további 6-10 milliméter esőre kell számítani Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az esőzés tovább ronthatja a megye belvízhelyzetét. A térségben a víz alá került terület már meghaladja a 410 négyzetkilométert. Szabolcs 31 településén másod-, 12 községben és városban pedig elsőfokú a készenlét. A belvíz összesen csaknem 700 lakóházat veszélyeztet. A megyében jelenleg a 12 belvízvédelmi szakaszon összesen 13 szivattyútelep működik.

A Tiszán és a Szamoson továbbra is készültségi szint alatti a vízmagasság. A Túron nagyobb a víz emelkedése, a kis folyón szombaton megközelítheti a szint az elsőfokú készültségi értéket. A Krasznán a korábbi árhullám miatt még érvényben van az elsőfokú készenlét. Előreláthatólag hosszú ideig kell fenntartani az elsőfokú készültséget a Lónyay-főcsatorna mentén is.