Bojkottot szerveznének a válságadót bepanaszoló multik ellen

2011.01.15. 22:19

Az úgynevezett válságadók mellett áll ki egy ismert embereket is sorai közt tudó csoport, amely nyílt levélben szólít fel az adókat Brüsszelben bepanaszoló nagy cégek bojkottjára. Az aláírók szerint a cégek ki akarják vonni magukat az adófizetés alól, ami ellentétes a magyar érdekekkel.

A magyarországi különadót az Európai Uniónál bepanaszoló multinacionális cégek bojkottjára szólít fel egy nyílt levél, amelyet polgarinfo.hu honlapon tettek közzé. A 34 aláíró közt több ismert ember van, például Pozsgay Imre egykori államminiszter, Bogár László közgazdász, Zétényi Zsolt jogász vagy Pokol Béla jogász-politológus.

A nyílt levél szerint az aláírók támogatják az Orbán-kormány törekvését, "hogy az extraprofit haszonra szert tett magyar és külhoni nagyvállalkozások fizessenek különadót". Tűrhetetlennek nevezik, hogy "a multinacionális cégek egy része mindent megtesz azért, hogy kivonja magát a közteherviselés alól", illetve elítélik azt a 13 céget, mely az Európai Unióhoz fordult, mert diszkriminatívnak tartja a különadót.

"Ezúton országos bojkott-felhívással fordulunk a tudatos magyar vásárlókhoz" - írják a nyílt levélben, amelyben megnevezik a cégeket is, amelynek bojkottjára szólítanak fel "a magyar érdekekkel ellenkező magatartásuk miatt": Baumax, Spar, Rewe Csoport, Deutsche Telekom, Allianz Csoport, Aegon Group, Axa Biztosító, Ing Bank, OMV, E-on, RWE, EnBW Energie, Cez Csoport.

A Reuters hírügynökség december közepén közölte, hogy egy tizenöt cégből álló csoport, köztük több nagy német és osztrák energetikai vállalat közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz. A levélben a cégvezetők azt írják, hogy a magyar válságadók rosszat tesznek a befektetéseknek, és aránytalan mértékben sújtanak egyes ágazatokat. Európai Bizottság január végéig megvizsgálja a panaszt.

Orbán Viktor kormányfő október közepén jelentette be, hogy a következő három évben évi 61 milliárd forintot kívánnak beszedni a távközlési és telekommunikációs cégektől, évi 70 milliárdot az energiacégektől és évente 30 milliárdot a kereskedelmi láncoktól. Már nyáron megszavazta a parlament a pénzügyi szolgáltatókat terhelő bankadót, amelyből 2011-ben és 2012-ben is 200 milliárd forintra számít a költségvetés.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom, amelynek főrészvényese a Deutsche Telekom.

KAPCSOLÓDÓ CIKK