Feltételekkel térne vissza az LMP az alkotmányozáshoz

Vágólapra másolva!
Csak azért nem térne vissza az alkotmányozáshoz az LMP, hogy részt vegyen "Orbán Viktor emlékművének felavatásán" - mondta Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes. Az ellenzéki párt csak akkor venne részt a parlamenti vitában, ha a Fidesz változtat álláspontját, például az Alkotmánybíróság jogkörével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az LMP akkor tér vissza az alkotmányozás folyamatába, ha a Fidesz finomít álláspontján néhány lényeges kérdésben, például az Alkotmánybíróság (Ab) jogkörével kapcsolatban - mondta az Inforádió Aréna című műsorának adott interjújában Karácsony Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese.

Az LMP az után vonult ki az alkotmányelőkészítő eseti bizottságból, hogy a koránypártok - Karácsony szerint a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása érdekében - módosították az alkotmányt, és jelentősen korlátozták az Ab jogkörét. Karácsony szerint "ilyen esetben nem lehet komolyan venni a Fidesz elkötelezettségét az alkotmányosság iránt".

A képviselő úgy véli: a Fidesznek nagyon erős gesztusokat kellene tennie azért, hogy olyan képet alakítson ki magáról, hogy komolyan veszi az alkotmányosság formáit. "Akkor látjuk értelmét, hogy részt vegyünk az alkotmányozási folyamatban, ha az nyitott, és a mi javaslataink is bekerülhetnek az új alaptörvénybe" - mondta Karácsony, aki nem tartja teljesen kizártnak, hogy változás áll be a Fidesz politikájában.

Karácsony szerint az LMP nem lesz ott a parlamentben csak azért, hogy "falazzon" a Fidesznek, és segítsen kialakítani azt a képet, hogy társadalmi konszenzust teremtettek az alkotmány mögé. "Április 25-én, a fülkeforradalom egyéves évfordulóján biztosan nem veszünk részt Orbán Viktor emlékművének felavatásán" - fogalmazott a frakcióvezető-helyettes.