Három fiatal lány vesztette életét a budapesti West-Balkán nevű szórakozóhelyen, a rendőrség szerint minden bizonnyal agyontaposták őket a hatalmas tömegben. Az első hírek szerint megkéselték őket, de később a rendőrség azt közölte, hogy ez kizárható. "Azt hittem, hogy meghalok" - írta a szemtanú a Twitteren, és az [origo]-nak is arról számolt be több szemtanú, hogy óriási volt a zsúfoltság a szórakozóhelyen.

Három fiatal lány vesztette életét szombat éjjel a fővárosi Nyugati tér egyik szórakozóhelyén, a West-Balkánban - közölte a a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese. A rendőrség sajtóügyeletese a helyszínen azt közölte, hogy hatalmas, többezres tömeg alakult ki a szórakozóhelyen, és feltehetően a tülekedésben agyontaposták a három lányt. A rendőr azt nem tudta megmondani, hogy vannak-e további sérültek, de a mentőszolgálat az [origo]-nak vasárnap azt mondta, hogy ők  a három áldozaton kívül más sérülttel nem találkoztak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A rendőrség sajtóügyeletese közölte: kizárható, hogy késelés vagy verekedés okozta volna a három lány halálát. Korábban ilyen információk terjedtek a helyszínen, az [origo] tudósítójának is erről beszélt több olyan fiatal, aki részt vett a partin. Egy férfi, aki a saját állítása szerint a szórakozóhelyen dolgozik, ugyanakkor már a rendőrségi bejelentés előtt azt mondta munkatársunknak, hogy nem volt késelés, viszont hatalmas tömeg alakult ki, az emberek egymást nyomták a lépcsőkön.

Kérdésre válaszolva a BRFK szóvivője a helyszínen kijelentette: a rendőrség vizsgálja, hogy a helyiségben többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítottak voltak-e (erről itt olvashat bővebben).

Az [origo] videoriportja a helyszínről

A West-Balkánban szombat este egy Noise Night Life című, elektronikus zenét játszó DJ-ket felvonultató rendezvényt tartottak, amelyre rengeteg ember próbált bejutni. Az [origo]-nak egy fiatal nő azt mondta: egy órát álltak sorba, hogy bejussanak, a West-Balkánban pedig mozdulni is alig lehetett. A tömegben 11 óra körül tört ki a pánik. A Zsófi néven bemutatkozó nő szerint többen is megsérültek, illetve sokan fuldokoltak.

Horváth Balázs nevű olvasónk azt írta, hogy egy órát várakozott 22:15 és 23:15 között egy ismerősére a West-Balkán bejárata mellett, és "ez idő alatt látványosan aránytalan tömeget engedtek be a helyszínre koordinálatlanul". A helyszínen tartózkodó szemtanúk beszámolóit itt olvashatja.

Egy szemtanú a Twitteren: "Mint a dominó, úgy dőltünk le. Ember ember hátán, alattam öten feküdtek. Azt hittem, hogy meghalok" - írta a szemtanú. Az MTI-nek korábban szemtanúk azt mondták: több sérültet a fejük felett adogattak ki az emberek.

 

Résztvevők beszélnek az eseményekről az [origo]-nak

Az [origo] Nyugatinál tartózkodó munkatársa éjfél körül  tucatnyi rendőrautót és több mentőautót látott, és folyamatosan újabbak érkeztek. Munkatársunk szerint a mentősök a szórakozóhely előtt próbáltak újraéleszteni egy embert. Egy másik, eszméletlen sérültet hordágyon vittek ki a szórakozóhelyről, de a mentő nem indult el vele azonnal, az autóban kezdték meg ellátni.

A szórakozóhelyről a rendőrök kiterelték több száz, főként fiatal vendéget, akik a Nyugati téren, illetve az aluljáróban várakoztak hajnalig. Sokan még a kabátjukat sem vihették magukkal, egyikük szerint a rendőrök azt mondták: leghamarabb vasárnap délután mehetnek vissza a tárgyaikért. A kabát nélkül kiterelt fiatalok a Nyugati pályaudvar pénztárába húzódhattak be.

Ha ott volt a helyszínen, küldje el írásos beszámolóját, fotóját vagy videóját a hirek@origo.hu címre.