Sem a West-Balkán, sem a partit szervező cég nem tartja felelősnek magát a szombat esti tragédiáért

Meghalt három lány a west balkánban kitört pánikban
Vágólapra másolva!
A West-Balkán üzemeltetőjének feladata volt a szombati tragikus diszkóbaleset estéjén a beléptetés, ezért a rendezvényt szervező külső cég nem tartja magát felelősnek a kialakult tömegért. A Noise Life Production vezetője az [origo]-nak azt mondta: nem ők, hanem egy köztes cég felelt az engedélyekért, így azt sem tudták, hogy a West-Balkánnak nem volt működési engedélye, ezért csak 300 ember mehetett volna be. A West-Balkán kft vezetősége szintén elhatárolódott a tragédiától: a lebonyolításért és a jegyeladásért állításuk szerint a Noise Life felelt, a helyszínt pedig fix áron adták bérbe, ezért érdekeltek sem voltak abban, hogy minél több jegy fogyjon el. A Noise Life adatai szerint a szombat esti eseményre 2881-en vettek  jegyet.
Vágólapra másolva!

A Noise Life Production Kft. bérelte ki a West-Balkán nevű szórakozóhelyet szombat éjszaka, amikor három fiatal lány meghalt az épületben tartott bulin. A cég vasárnap délután a Facebookon tett közzé egy közleményt, amelyben részvétét nyilvánította a tragédia miatt, de egyben meg is próbálta tisztázni magát a felelősség alól.

A cég közleménye szerint egyedi alkalomra bérelték ki az épületet szombaton. A szerződésbe szerintük a West-Balkán üzemeltetőinek, a West-Balkán Kft.-nek a külön kérésére bekerült, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag a szórakozóhely saját portaszolgálata láthatja el. A Noise Life szerint tehát nem ők, hanem a West-Balkán Kft. volt felelős az épületben a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért, és a rend folyamatos fenntartásáért is. "Ezeket a szolgáltatásokat a helynek fizetett bérleti díj is tartalmazta, a ruhatár biztosításával és kivitelezésével, illetve a szokásos költségekkel együtt" - írták.

A szórakozóhelyen szombat éjjel hatalmas tömeg alakult ki az egyik lépcsőn, ahol a szemtanúk szerint fiatalok tömegei zuhantak egymásra (a buli résztvevőinek beszámolóit itt olvashatja, a helyszínen készített videoriportunket pedig itt találja). A kavarodás végén három fiatal lányt (az RTL klub híradójának információi szerint egy 18, egy 19-es és egy 24 évest) holtan találtak, őket a rendőrség szerint agyontaposta a tömeg. Az eset után a terézvárosi önkormányzat közölte, hogy a West-Balkán még nem rendelkezett szakhatósági engedélyekkel, ezért csak 300 főt engedhetett volna be (erről itt olvashat): ehhez képest az aznapi bulit szervező Noise Life Production szerint 2881 karszalagot adtak el az éjszaka.

"A Noise Life csak a rendezvény programjáért, a hang- és fénytechnikáért felelt. A vendéglátás és az engedélyek intézése egy köztes cég dolga volt, így nem volt tudomásunk róla, mi is csak az utólagos híradásokból értesültünk, hogy a West-Balkánnak hiányzik a működési engedélye" - mondta az [origo]-nak Kecskés Tamás, a cég 21 éves vezetője. A cégvezető a köztes vállalkozást nem kívánta megnevezni, és nem válaszolt az esetleges felelősségüket firtató kérdésekre sem. "Amint a rendőrség hivatalosan is tisztázza a felelősséget, kiállunk és tájékoztatjuk a nyilvánosságot" - mondta, hozzátéve, hogy egész vasárnap rendőrségi kihallgatásokon vettek részt. A cég állítása szerint még nem vette fel a kapcsolatot az áldozatok hozzátartozóival, de azt "mihamarabb" megteszi majd.

Az [origo] kérdésére, hogy ha 2881 belépőt adtak el, hogyan lehetséges, hogy a szombati esemény egyik, a történtekről egy közösségi portálon beszámoló résztvevőjének 4933-as sorszám volt a karszalagján, Kecskés Tamás azt mondta: a karszalagokat néhány százas kiszerelésben, dobozonként vásárolják, az egyes dobozokban pedig egymástól eltérően sorszámozottak a szalagok. "Lehetett volna valakinek 318654-os száma is" - mondta.

"Valaki felkiáltott"

A rendezvény szervezője szerint a pánik kitörésekor reálisan 2500 ember lehetett az épületben, ami nem feltétlenül sok. A hely befogadóképessége a cég szerint jóval nagyobb, tavaly 4500 fős rendezvényt is szerveztek itt. A pánik kitörésekor a felsőbb szinteken alig volt ember, így a tragédia valószínűleg azért következett be, mert túl sokan indultak el egyszerre a lépcsőn.

A Noise Life közleménye több szemtanúra hivatkozva azt állította, hogy a tragédia előtti pillanatokban a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, valaki felkiáltott, hogy "késelés". "Valószínűleg ez okozhatta a pánikot és késztette arra az embereket, hogy tömegesen elinduljanak le a lépcsőn, a kijárat felé, amely végül tragédiához vezetett; ennek tisztázása azonban jelenleg is zajlik" - írja a cég. Késelés valójában nem történt - derül ki a közleményből: az erről szóló pletykákat az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség is cáfolta, és a tanúvallomások sem támasztják alá.

Az [origo] vasárnap délelőtt megkereste a West-Balkán Kft-t is, ott azonban kérdéseinkre közölték, hogy egyáltalán nem kívánják kommentálni a szombat éjszakai tragédiát, és semmilyen kérdésre nem válaszolnak. A kft. vezetősége vasárnap este mégiscsak reagált a történtekre: a távirati irodának kiadott és több közösségi oldalra is feltöltött közleményében a cég a Noise Night Life szervezőire hárította a felelősséget. Mint írták, a Noise Life nemcsak a rendezvény szerződés szerinti lebonyolítását végezte saját személyzettel és saját eszközökkel, de a jegyértékesítést és a létszámkontrollt is.

A kft. azt is visszautasította, hogy érdekelt lett volna abban, hogy minél több jegy fogyjon az eseményre: a helyszínt állításuk szerint fix áron adták bérbe a Noise Life-nak, így a jegyeladásban a cég "a legkevésbé sem volt érdekelt" - fogalmaztak a közleményben.

A rendőrség már vasárnap hajnalban bejelentette, hogy vizsgálják a szervezők felelősségét, a terézvárosi polgármester pedig azt mondta, reméli, hogy a hely üzemeltetője hamarosan előzetesbe kerül.