Magyar Nemzet: Brüsszel szerint rendben van a médiatörvény

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió bizottsága első olvasatban rendben lévőnek találta a magyar médiatörvényt, és csak kisebb módosításokat fog javasolni - mondta a Magyar Nemzetnek az Európai Bizottság egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa. A bizottság még hétfőn cáfolta az értesülést. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság egyik meg nem nevezett munkatársára hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja, hogy a testület rendben találta a magyar médiatörvényt, és csak kisebb módosításokat fog javasolni. Az értesülést még hétfőn a bizottság egyik szóvivője cáfolta (erről itt olvashat részletesen).

Az Európai Parlament hétfőn tart rendkívüli ülést a médiatörvényről Strasbourgban. A polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának (LIBE) ülésére meghívták Neelie Kroes és Viviane Reding EU-biztost is. Előbbi a digitális kérdések, illetve a média ügyeiben illetékes, utóbbi az alapvető szabadságjogokkal foglalkozik. Reding - arra hivatkozva, hogy a törvény ügyében az uniós végrehajtó testület részéről Kroes jár el - nem vesz részt a LIBE ülésén. A tanácskozáson Magyarországot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes képviseli.

Az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a nagy vitákat kiváltott magyar médiatörvény mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak. A magyar kormány január elején elküldte a törvény angol fordítását a Bizottságnak, azt Neelie Kroes digitális politikáért felelős alelnök hivatalában szakértők vizsgálják. A bizottság szóvivője akkor azt mondta, a vizsgálat akár hónapokig is eltarthat.