Öt hónapos csúszással adják át a szolnoki gyalogoshidat

Vágólapra másolva!
Az eredeti határidőhöz képest csaknem öt hónapos csúszással, pénteken adják át a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak Szolnok új tiszai átkelőjét.
Vágólapra másolva!

Pénteken adják át a szolnoki Tiszavirág gyalogoshidat, az alkalomra ünnepi programsorozat szervez a város - közölte a város önkormányzata. Közép-Európa leghosszabb, illetve a Tisza egyetlen gyalogos- és kerékpároshídját Beer Miklós váci megyés püspök szenteli fel.

A Tiszavirág gyalogoshíd átadását eredetileg 2010. szeptember 1-jére, Szolnok város napjára tűzték ki. A beruházás csúszását a szakemberek az elmúlt bő egy évben kialakult sorozatos vis maior helyzetekkel - elsősorban a Tisza magas vízállásával - indokolják - mondta a beruházást vezető cég projektvezetője.

A 2009 őszén kezdődött építkezés során számos, az ártéri munkaterületet részben vagy egészen elöntő árhullám vonult le a Tiszán, ami hátráltatta a híd alapozását. Tavaly szeptemberben pedig egy baleset vetette vissza a beruházás ütemét: munkavégzés közben a Tiszába esett és megfulladt egy munkás. Az eset miatt a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított eljárást.

Közép-Európa és az ország legnagyobb gyalogoshídjának elkészítése nettó 1,2 milliárd forintba került, a költségek 70 százalékát európai uniós támogatásból, a többit pedig önerőből fedezte a Tisza-parti megyeszékhely önkormányzata.