Százezerbe kerülhet beintegetni a börtön ablakán

Vágólapra másolva!
Pénzbírsággal sújtaná a Belügyminisztérium azokat, akik az utcáról bekiabálnak vagy integetnek a raboknak. Az új jogszabálytervezet szerint a pénzbírság százezer forintra is rúghat.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium (BM) törvénytervezete szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, ha valaki az utcáról integet a hozzátartozójának a börtönbe. A BM honlapján közzétett jogszabálytervezet, amelyet a kormány még nem tárgyalt, kimondani javasolja: "az a személyi szabadság elvonásának hatálya alatt nem álló személy, aki a közterületről való bekiabálással vagy kézjelekkel próbál kapcsolatot teremteni a fogvatartottal, és ezzel a büntetés-végrehajtási intézet rendjét, a folyamatban levő büntetőeljárást, illetve a köznyugalmat megzavarja, vagy a fogvatartottnak tiltott tárgyat próbál átadni (bejuttatni), vagy egyéb módon veszélyezteti a fogva tartás biztonságát, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható".

A foglyoknak rendszeresen próbálnak jelezni a hozzátartozóik például a Venyige utcai börtönnél. A börtön épülettömbje mellett futó Maglódi út túloldalán rendszeresen hosszú sorban ácsorognak az elítéltek rokonai, akik integetnek, és a kezükkel a levegőbe betűket rajzolva próbálnak üzeneteket küldeni a rácsos ablakokon belülre. Erről bővebben ebben a riportban olvashat.