Lezárták a fővárosi alsó rakpartokat

Vágólapra másolva!
A Duna árhulláma miatt délután 4 órakor elkezdték lezárni a rakpartokat, este 8 órától pedig teljes hosszában zárva van mindkét alsó rakpart. A dunai árhullám miatt Győrben bezártak egy uszodát.
Vágólapra másolva!

A dunai árhullám hétfőn délután elérte a fővárost, ezért délután 4 órakor megkezdődött a rakpartok lezárása, ezzel egyidejűleg másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a fővárosban. A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint először a budai alsó rakpartot a Halász utca és a Mozaik utca között, a pesti alsó rakpartot a Dráva és a Garibaldi utca között zárták le. Este 8 órától azonban már mindkét alsó rakpart zárva van, Pesten a Közraktár utca és a Dráva utca között, míg Budán a Lágymányosi híd és a Mozaik utca között nem lehet közlekedni. A Duna tetőzését a fővárosban szerdára várják 700 centiméter körüli vízállással, a rakpartok várhatóan a hét végéig lesznek lezárva.

Betörhet a víz egy győri uszodába

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el hétfőn a Duna Pest megyei szakaszán. A rendelkezés Göd, Szigetújfalu és Makád térségét érinti - közölte Baross Károly, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Győrben a dunai árhullám miatt bezártak egy uszodát. Kedden derülhet ki, hogy a Rábca és a Mosoni-Duna összefolyása közelében fekvő győri GYÁÉV uszodába betörik-e a víz. Az apadás gyorsaságától függ, hogy mikor nyithat meg újra a létesítmény.

Szobnál óránként 2-3 centimétert árad a Duna. Reggel 7 órakor ott 488 centimétert mértek, míg Nagymarosnál 495, Vácnál 537, Budapestnél 629, Tassnál 621, Dunaújvárosnál 485 centiméter volt a vízállás. A folyó tetőzése Nagymarosnál kedd este, Budapesten szerdán reggel, Dunaújvárosnál pedig csütörtökön várható.

A Zagyva és a vízgyűjtő területein lévő patakok medre óránként fél centimétert apad, így várhatóan még hétfőn megszüntetik itt az elsőfokú készültséget. Ezzel szemben a belvíz elleni védelmet egyre több helyen fokozni kell. Másodfokú készültséget rendeltek el Érd és Dunafüred környékén, valamint a Ráckevei- (Soroksári)-Duna mentén a makádi és a tassi szivattyútelepeken.

A belvíz átemelése és a lakott területek védelme érdekében továbbra is szivattyúznak a ráckevei, a szigetbecsei, a dömsödi és szúnyogi szivattyútelepeken, de üzembe helyezték a makádi, a tassi és az érdi szivattyútelepeket is.