Megkárosította egy iskolai pályázat a XI. kerületet az ÁSZ szerint

Vágólapra másolva!
Egy XI. kerületi iskola uniós pályázatának ügyében tett büntetőfeljelentést tavaly noveberében az Állami Számvevőszék. A pályázat írására az önkormányzat egy céggel szerződött, a 4,5 millió forintos megbízási díjat azonban annak ellenére kifizették, hogy az iskola elbukta a több százmilliós  pályázatot. A szerződést Molnár Gyula korábbi polgámester írta alá.
Vágólapra másolva!

Molnár Gyula, a XI. kerület korábbi, MSZP-s polgármestere írta alá azt a szerződést, amely miatt még tavaly novemberben tett feljelentést az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az ÁSZ tavaly számolt be arról, hogy a XI. kerület tevékenységének ellenőrzése során egy konkrét ügyben feljelentés tettek, az ügy részletei azonban a számvevőszék múlt héten nyilvánosságra hozott jelentéséből derülnek ki.

A kerületben található Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola felújítására és akadálymentesítésére még 2008-ban az önkormányzat adott be európai uniós pályázatot. Az ÁSZ jelentése szerint a fejlesztés 250 millió forintba került volna, ebből 225 millió forintot tett volna ki az uniós támogatás. A pályázat elkészítésére az önkormányzat szerződést kötött "egy külső szervezettel". Az ÁSZ, amikor tavaly bejelentette a feljelentést, azt közölte, hogy az Önkormányzati és Kistérségi Pályázatkezelő Kft.-ről van szó, a jelentés azonban nem említi a céget.

A pályázatot 2008 augusztusában az iskola elbukta, az önkormányzat azonban még a pályázat elbírálása előtt, 2008 áprilisában kifizette a 4 millió 560 ezer forintos megbízási díjat a cégnek. Az ÁSZ szerint a céggel megkötött szerződés ellentmondásos volt: egyrészt lehetővé tette a vállalkozói díj kifizetését a pályázat befogadása esetén - ez meg is történt -, másrészt a dokumentum kimondta azt is, hogy az önkormányzat a pénz kifizetését megtagadhatja, illetve csökkentheti, ha a kudarcért a pályázatíró cég a felelős. Mivel a pályázatot azért utasították el, mert a szakmai minimumoknak nem felelt meg, így a cég volt a felelős.

Az ÁSZ felrója az önkormányzatnak, hogy semmit nem tett annak érdekében, hogy a szerződésben foglalt garanciákat érvényesítse. A jelentés szerint a kerület vezetése azzal, hogy nem tagadta meg a vállalkozói díj kifizetését, illetve hogy a pályázat elbukása után a cégtől nem követelte vissza a pénzt, kárt okozott az önkormányzatnak. A kár összege maximum 4 millió 560 ezer forint. Az ÁSZ az [origo]-val azt közölte, hogy a XI. kerületi rendőr-kapitányságon tettek feljelentést, a kapitányság megkeresésünkre azt mondta: továbbították az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK). A BRFK-tól szerettük volna megtudni, indult-e nyomozást az ügyben, illetve van-e annak gyanúsítottja, hétfői megkeresésünkre azonban eddig még nem reagáltak.

Molnár Gyula korábbi polgármestert, egy nappal az önkormányzati választások után, október 4-én gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség a Kopaszi-gáttal szomszédos telkek eladása miatt. Az érintet telkek eladásának körülményeit azonban nem vizsgálta az ÁSZ most elkészült jelentése, arra hivatkozva, hogy azok "nem a vizsgálat céljával voltak összefüggésben". Molnár az őszi önkormányzati választásokon maradt alul a fideszes Hoffmann Tamással szemben.