Este tetőzik a Duna Budapestnél

Vágólapra másolva!
Várhatóan este tetőzik a Duna Budapestnél, a szakemberek 685-690 centiméteres vízállásra számítanak. A budapesti alsó rakpartokat már hétfőn lezárták, ez dugókat okozott a városban kedden reggel és délelőtt is, a főbb útvonalakon csak nehezen lehet haladni. A korábbi tervekkel ellentétben délután mégsem zárják le a Lánchidat az árvízre való tekintettel.
Vágólapra másolva!

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a szakemberek estére várják a Duna tetőzését Budapestnél, 685-690 centiméteres vízállásra számítanak. Az alsó rakpartokat csak azután fogják megnyitni, hogy a folyó 650 centiméteres szint alá apad, ez csütörtök hajnalra várható. Az alsó rakpartok lezárása kedden reggel és délelőtt jelentős torlódást okozott a fővárosban. Lépésben lehetett haladni reggel és még délelőtt is a főbb útvonalakon és a hidakon is. Lassú az előrejutás a Kiskörúton és a Nagykörúton és a bevezető utakon is. A Duna áradása miatt hétfő délután zárták le a rakpartokat, és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Budapesten. A Fővinform korábban azt közölte, hogy délután öt órakor fél órára mindkét irányban lezárják a Lánchidat, de az árvízre való tekintettel mégsem zárják le. Az Akadémia parkolójában azonban tilos lesz megállni este nyolc óráig.

Forrás: MTI


Kedden további szakaszokon rendelt el elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Duna mentén így már hetven kilométeres szakaszon védekeznek a víz ellen. A belvíz ellen másodfokú készültség meleltt védekeznek az Érd-Dunafüredi, valamint a Ráckevei (Soroksári)-Duna mente szakaszon. A belvízzel elöntött terület nagysága a régióban 69 négyzetkilométer.