Omlásveszélyes a löszös partfal Dunújváros mellett

Vágólapra másolva!
Tovább csúszik a Dunaújvároshoz tartozó Táborállás, vannak részei, amelyek másfél méterrel kerültek közelebb a Dunához. Körülbelül ötven ház van veszélyben.
Vágólapra másolva!

Több helyen széttöredezett, szétnyílt az aszfalt a Dunaújvároshoz tartozó Táborállásnál, vannak olyan részei, amelyek másfél méterrel kerültek közelebb a Dunához. Az elmozdult rész kezd leszakadni, három utca van alatta, tele házakkal, a Független Hírügynökség szerint körülbelül ötven ház van veszélyben. Az önkormányzat a stabilizálás érdekében a partfalba 4 vízelvezető csövet fúrat be, 30 méter mélyen és 200 méter hosszan. A lakosok azt mondják, a szerződéskötéssel késlekedett a helyhatóság, a Duna áradása miatt pedig most 2-3 hétig nem lehet elkezdeni a munkát, mert a part megközelíthetetlen.

A helyreállításhoz 350 milliós pályázatot nyújtott be az önkormányzat január 10-én, de ehhez szükség lett volna a háztulajdonosok beleegyezésére. A pályázat elbírálásának azonban nincs határideje. A környéken még Kulcs, Rácalmás, Adony, Ercsi, Dunaföldvár és Százhalombatta vár pénzre a partfal-helyreállításához. A Fejér megyei Kulcsnál kedden szakadt le a partfal, emiatt harminhat embert kellett kitelepíteni. (Erről itt olvashat bővebben)

Táborállás egy részéről 50 ingatlanból kellett kitelepíteni a lakosokat tavaly októberben, mert a löszfal csúszása miatt életveszélyessé vált a terület. Az 50 házból 25-ben éltek állandóan, a többi üdülő. A területen azonnal megkezdték a kutakból a víz szivattyúzását, a leszakadt partfalon rézsűt alakítottak ki, az 50-80 cm-es réseket földdel tömítették.