Ipsos: Az idősek között is több az aktív kormánypárti szavazó

Vágólapra másolva!
Nem változtak jelentősen a pártpreferenciák az egész lakosság körében, a Fidesz 34, az MSZP 11 százalékos. Az Ipsos felmérése szerint azonban a biztos pártválasztók körében nagyobb a Fidesz támogatóinak aktivitása. Az idősek között is több az aktív kormánypárti szavazó, háromnegyedük biztosan elmenne választani, míg az ellenzékieknek alig több mint a fele.
Vágólapra másolva!

A teljes népességen belül továbbra is 34 százalékos a Fidesz támogatottsága, a MSZP mögött 11, a Jobbik mögött hat százalék áll, az LMP négy százalékos - derül ki az Ipsos legfrissebb, januári felméréséből, amelyet a Népszabadság közölt.

Bár a teljes népesség körében nincs változás, a biztos választóknál látható némi átrendeződés. A közvélemény-kutatás szerint aktívabbak a Fidesz hívei, decemberben 62 százalékos volt az arányuk, januárban ez 65 százalék. A biztos pártot választóknál tavaly év végén az MSZP 21 százalékon állt, most 17 százalékra rontottak. Az Ipsos felméréséből az derül ki, hogy a Fidesz támogatói elszántak, míg a szocialisták enerváltak, erre utal, hogy januárban az ellenzéki párt támogatói körében 53 százalék menne el szavazni, szemben a kormánypártiaknál tapasztalható 71 százalékos aránnyal.

A felmérés szerint az MSZP-sek között főképp az iskolázottak és a középkorúak aktívak, de valamennyi rétegben jobban mozgósíthatóak a kormánypárti szavazók. A 60 éven felüliek között például a kormánypártiak háromnegyede aktív szavazó, az időskorú ellenzékieknek viszont csak 55 százaléka.

A Jobbik híveinek eltökéltsége egyébként hasonló a Fideszéhez, kétharmaduk venne részt egy mostani választáson, a Jobbik a biztos szavazók körében 11 százalékon áll. Az LMP-t megnevezők valamivel több mint a fele inkább csak szimpatizánsnak nevezhető, nem mennének el szavazni, a zöldpárt támogatottsága a biztos választók körében 5 százalék. A legtöbb társadalmi rétegben a Jobbik megelőzi az LMP-t, de a fővárosban döntetlen a két párt versengése.