Kora este elküldte az Európai Bizottság a magyar kormánynak azt a levelet, amelyben leírta, milyen aggályai vannak a magyar médiatörvénnyel. Navracsics Tibor kormányfő-helyettes már előzetesen közölte, hogy nem számít meglepetésre, mert az illetékes biztos már korábban közölte vele észrevételeit.

Az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős biztosa, Neelie Kroes pénteken kora este elküldte a magyar kormánynak a médiatörvénnyel kapcsolatos levelét - közölte az [origo]-val a biztos szóvivője, Jonathan Todd. A levél tartalmazza azokat az aggályokat, amelyeket a biztos az előzetes vizsgálat során megállapított a jogszabályról.

A biztossal Navracsics Tibor kormányfő-helyettes állt kapcsolatban, és ő kora este egy gödöllői rendezvényen azt mondta, tudomása szerint megérkezett a levél. A miniszter nem sok újdonság lehet benne, mert nagyon jó a munkakapcsolata a bizottsággal, így már korábban értesült a testület kifogásairól.

Elmondta, hogy hétfőn Strasbourgban találkozott Neelie Kroes médiaügyekben illetékes EU-biztossal, és beszéltek arról a három pontról, amelyet a bizottság esetleg problémásnak tart. Hozzátette: természetesen megígérte a biztosnak - és mint fogalmazott, ezt meg is követeli a kölcsönös bizalom -, hogy a magyar szakértők a lehető legrövidebb időn belül közlik az álláspontjukat.

Neelie Kroes szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy két héten belül várják a választ a levélre. A szóvivő csütörtökön az [origo]-nak adott interjúban részletesen beszélt az eljárásról és a kifogásokról. A biztos aggályosnak tartja például a kiegyensúlyozottság követelményének alkalmazását, a médiaszolgáltatók regisztrációját és azt, hogy a törvény vonatkozna külföldi központú szolgáltatókra is.

Navracsics Tibor pénteken korábban megerősítette a magyar álláspontot: megvitatják és módosítják a törvényt, ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy a magyar médiatörvénynek van olyan pontja, amelyen változtatni kell, mert nincs összhangban az uniós jogszabályokkal.