Átadták Közép-Európa leghosszabb gyalogoshídját Szolnokon - kép

Vágólapra másolva!
Pénteken átadták Szolnokon a leghosszabb közép-európai gyalogoshidat. A Tiszavirág névre keresztelt átkelő felavatása részben a magas vízállás miatt öt hónappal csúszott.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára; Szalay Ferenc szolnoki polgármester; valamint Szűcs József, a hídépítés projekt vezetője pénteken ünnepélyes keretek között, egy söröshordó átgurításával felavatta a 450 méteres Tiszavirág hidat, amely Közép-Európa leghosszabb gyalogoshídja.

A városközpontot a település sport- és pihenőövezetével, a Tiszaligettel összekötő - a kerékpárosok előtt is nyitott - folyami átkelő megépítése nettó 1,2 milliárd forintba került, a költségek 70 százalékát európai uniós támogatásból, a többit pedig önerőből fedezte a Tisza-parti megyeszékhely önkormányzata.

Forrás: MTI

A gyalogoshíd átadását eredetileg 2010. szeptember 1-jére, Szolnok város napjára tűzték ki. A beruházás csúszását a szakemberek az elmúlt bő egy évben kialakult sorozatos vis maior helyzetekkel - elsősorban a Tisza magas vízállásával - indokolják - mondta a beruházást vezető cég projektvezetője.

A 2009 őszén kezdődött építkezés során számos, az ártéri munkaterületet részben vagy egészen elöntő árhullám vonult le a Tiszán, ami hátráltatta a híd alapozását. Tavaly szeptemberben pedig egy baleset vetette vissza a beruházás ütemét: munkavégzés közben a Tiszába esett és megfulladt egy munkás. Az eset miatt a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított eljárást.