Két gyanúsítottja van a győri gázrobbanásnak

Vágólapra másolva!
Két gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség a győri gázrobbanás ügyében, közveszélyokozás miatt nyomoznak. Az eddigi vizsgálatok szerint az egyik lakásban lelopták a gázfőelzáró csapot és a gázmérőt, ez okozhatta a detonációt, amelyben három tűzoltó megsérült. A megyei katasztrófavédelmi igazgatót felmentették, de az érintett szerint ez nem függ össze az esettel.
Vágólapra másolva!

Közveszélyokozás miatt két gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség a győri gázrobbanással kapcsolatban - mondta az [origo]-nak Kálmán Gabriella, a megyei kapitányság helyettes szóvivője. A társasházban kedden akkor történt a nagy erejű robbanás, amikor a tűzoltók egy gázszivárgást próbáltak megfékezni, a detonációban három tűzoltó megsérült. Az eddigi vizsgálatok szerint az okozta a szivárgást, hogy az egyik lakásban ellopták a gázmérőt.

A rendőrségi szóvivő azt nem árulta el a nyomozás érdekeire hivatkozva, hogy a gyanúsítottak a házban laktek-e, még várják a szakértői véleményeket, de ahogy fogalmazott: kerekedik a történet. Kálmán Gabriella azt mondta, hogy a gyanúsítottak közvetlenül is hozzájárultak a robbanáshoz, a rendőrség kezdeményezi előzetes letartóztatásukat.

A rendőrség bekérte azoknak a listáját, akik jogszerűen laktak a lépcsőházban, és műszaki szakértőt vontak be a nyomozásba, a tűzvizsgáló írásos jelentésére még várnak. A Kisalföld úgy tudja, hogy a vizsgálat kiterjed arra is, hogy a gázszivárgás felderítésében részt vevő tűzoltók megfelelően jártak-e el, betartottak-e minden előírást, és volt-e megfelelő védőfelszerelésük. Csütörtökön a katasztrófavédelmi főigazgató, Bakondi György felmentette beosztásából a megyei katasztrófavédelmi igazgatót, Szűts György alezredes azonban a helyi lapnak azt mondta, ez nem függ össze az esettel.

Forrás: MTI

A robbanás miatt a ház lakhatatlanná vált, a tizenkét lakásból összesen hétben laktak bérlők, mind a hét családot ki kellett költöztetni. A detonáció miatt a társasház összes ablaka kitört. A tűzoltók állapota javult, a legsúlyosabb sérültnek a kezét valószínűleg műteni kell.