Az állampolgárságot kérők számától is függ az új választójogi törvény

2011.01.22. 8:12

Gulyás Gergely fideszes képviselő szerint "egészen bizonyos", hogy még az idén dönt a parlament a határon túliak választójogáról, de ezt a kérdést nem kapcsolnák össze az alkotmányozással. A határon túli magyar állampolgárok választójogáról két forgatókönyvet említett, az egyikben lehetséges a választhatóság, a másikban nem, viszont a szabályozás függ attól, hogy hányan kérnek állampolgárságot - írta a Népszabadság.

"Egészen bizonyos, hogy a választójogi törvényről még az idén döntés lesz az Országgyűlésben" - mondta a lapnak Gulyás Gergely, az alkotmányelőkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke.

A politikus azt is mondta, hogy fontos kérdés az ügyben, hogy hányan kérnek magyar állampolgárságot, ez is befolyásolja ugyanis a szabályozás részleteit. Nem keverné össze azonban az állampolgárság vitáját az alkotmányozással. "Az új alkotmány vitáját és elfogadását azonban nem lenne szerencsés ezzel terhelni" - fogalmazott.

Gulyás szerint ha a Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Répássy Róbert és Rétvári Bence által jegyzett javaslatot fogadná el a parlament, amely 90 egyéni, 78 országos listás és 30 kompenzációs, illetve 13 kisebbségi helyet osztana ki, akkor a határon túliak választójogára két lehetséges forgatókönyv áll fenn.

Szerinte az egyik verzió az, hogy a határon túliak csak az országos listákra szavazhatnának, azaz "fél szavazatnál" kevesebbel rendelkeznének. A másik lehetőség, hogy a határon túliak számára létezne egy külön lista, amelyen már helyi képviselők is indulhatnának. Szerinte csak a második esetben van értelme arról beszélni, hogy a határon túliak ne csak választójogot, hanem választhatósági jogot is kapjanak (ez utóbbi az úgynevezett passzív választójog) - írta a Népszabadság.