A médiatanács elnöke szerint elcsitulnak a médiatörvény körüli viták

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság elnöke úgy véli, hogy el fognak csitulni a médiatörvény körüli viták. Szalai Annamária szerint ezek hátterében gazdasági és politikai érdekek állnak. A médiatanács elnöke a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A médiatanács elnöke a médiatörvény körül kialakult nemzetközi vitáról szólva a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta, hogy szerinte sok külföldi támadásban összemosták a médiatörvényt a válságadóval, a bankadóval, a magánnyugdíjpénztár ügyeivel. Úgy fogalmazott, hogy az európai politikában is vannak pártok, és nem feltétlenül a tények befolyásolják a működésüket, hanem hátsó érdekek.

A Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság elnöke arról is beszélt, hogy nem öncélú szabályozásról van szó, szeretnék a jogalkalmazásba bevonni azokat, akiket a törvény érint. Hozzátette, hogy örömmel vesz minden olyan kritikát, amely valóban a médiatörvényről szól. Álláspontja szerint a jogszabály megfelel az európai irányelveknek.

Az internet megnövekedett szerepére utalva elmondta, hogy a média világa alapvetően megváltozott, és nem lehet megengedni, hogy ne egyenlő mércével mérjünk.

A médiatanács elnöke emlékeztetett rá, hogy a mostani szabályozásban meghatározott szankciók mértékéhez képest a büntetés az előző törvényben bizonyos esetekben még nagyobb volt. Itt nem a pénzre kell gondolni, hanem például az elsötétítésre, a tévécsatornák műsorának meghatározott időre szóló felfüggesztésére.

Hozzátette, hogy a büntetéseknél nem cél az ellehetetlenítés, és a fokozatosság elvét komolyan kell venni. Minden döntéssel szemben bírósághoz lehet fordulni. A kiszabható bírságokkal kapcsolatban Szalai Annamária megjegyezte, hogy a versenyhivatal és a pénzügyi felügyelet is nagyobb büntetéseket enged meg.

A médiatanács elnöke elmondta, az előző törvény azt sugallta, hogy fontosabbak az egyéni jogok, ez a törvény a közösségi érdeket is védeni akarja.